Prijs ophaling huisvuil gewogen DIFTAR-systeem explodeert…

In de gemeente Erpe-Mere lag tijdens de gemeenteraad van 24 november het actieplan voor van ILvA voor 2021 met daarin de overstap naar het Diftar-systeem met containers. Volgens dit actieplan nemen vanaf april 2021 grijze containers de plaats in van de gele vuilniszakken voor het restafval. Voor zowel restafval als GFT betaal je voortaan per kg. Alleen verhoogt die prijs zodanig dat het ook burgers straft die wel goed sorteren, zegt sp.a-gemeenteraadslid Anja Vanrobaeys. Geen probleem dat de vervuiler meer betaalt, maar de prijsverhoging die met het Diftar-systeem gepaard gaan, swingen gewoon de pan uit. Nu betaal je voor een zak van 15kg 1,5 euro of 0,10 euro per kilogram. Bij het gewogen DIFTAR-systeem loopt de kost op tot  0,25 euro per kilo, met daarbij nog een aanmeldkost van 0,25 euro, verduidelijkt Vanrobaeys. Voor dezelfde hoeveelheid afval van 15 kg zal je vanaf 5 april geen 1,5 euro betalen maar 3,75 + 0.25 euro aanmeldkost. Dat is meer dan verdubbeling van de kostprijs die men in de schoenen van de inwoners schuift, vult Vanrobaeys aan. Milieu wordt hier als drogreden gebruikt voor een platte belastingverhoging. Zonde want op die manier ondermijn je het draagvlak die jaren is opgebouwd. Meer en meer inwoners verzetten zich ook tegen deze prijsverhoging.

Waar blijven de sociale correcties vraagt Federaal volksvertegenwoordiger Anja Vanrobaeys zich af? Zij wacht trouwens ook nog altijd op de sociale correcties die door de gemeenten kunnen vastgelegd worden. Oorspronkelijk gingen die in het voorjaar worden vastgelegd, omdat de gemeente Erpe-Mere wou wachten op een initiatief van Ilva. Ondertussen zijn er in Zottegem al sociale correcties voorzien, maar in Erpe-Mere moeten ze hier precies nog over nadenken. Zonde. Nu mensen met een laag inkomen eindelijk bij de sociale kruidenier per stuk een afvalzak kunnen kopen, gaat het hele systeem op de schop voor een duurder containersysteem. Ondertussen staat wel vast dat je onmiddellijk 35 euro moet storten op een provisierekening waar Ilva per afvalbeurt geld van afhoudt. Als mensen al geen rol zakken in één keer kunnen betalen, waar moeten zij dan die 35 euro plots vandaan toveren? vraagt ze zich af. Bovendien mag die provisierekening nooit dalen onder de 12,50 euro. Meer nog, wie zeven dagen onder dat bedrag zit, krijgt onmiddellijk een aanmaning en een administratieve boete van 20 euro in de bus. Nu meer en meer gezinnen het moeilijk hebben door corona, vind ik dergelijke praktijken ongeoorloofd. Stel je eens voor dat je moet kiezen tussen de dokter betalen of je provisierekening aanvullen. Dit lijkt op de geldklopperij van de schuldindustrie, een intercommunale onwaardig, besluit ze.

Al meer dan één jaar geleden heb ik al eens gewezen op al die problemen, zegt Anja Vanrobaeys. Ondertussen zijn we een jaar verder en komt april 2021 steeds dichterbij. In moeilijke tijden verwacht ik dat het gemeentebestuur zijn inwoners ondersteunt, maar het gemeentebestuur steekt hier hun kop in het zand en laat Ilva maar begaan.

 

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *