Politie Aalst gaat de strijd aan met cybercriminelen…

Op vrijdag 3 december, en maandag 6 december van dit jaar organiseerde de lokale Politie van Aalst een Cyberboostopleiding voor haar personeelsleden in Utopia. In samenwerking met Child Focus en de federale gerechtelijke politie sensibiliseerde Politie Aalst haar personeelsleden en zet zo in op beter onderzoek voeren naar online criminaliteit. Ongeveer 100 politiepersoneelsleden – zowel burger- als operationele collega’s – volgden de opleiding. In 2019 ontving Politie Aalst 77 aangiftes van informaticafraude. Informaticafraude is de noemer voor alle vormen van het verwerven van bedrieglijk vermogensvoordeel met een technologisch middel. In 2020 was er meer dan een verdubbeling naar 185 aangiftes. In 2021 zijn er tot nu toe 244. Internetcriminaliteit kent een heuse opmars. Dat merkt niet enkel de burger, maar zeker ook de politie. Bij een eerste interne communicatie over deze opleidingsdag waren er maar liefst 140 geïnteresseerden. Dit toont aan dat het fenomeen brandend actueel is.

In het verleden waren er al opleidingen, maar het is een fenomeen dat constant evolueert. Er is dus nood aan verdere opleiding. Enerzijds opleiding over hoe we onszelf en onze naasten behoeden voor internetcriminelen. Anderzijds opleiding over hoe we als politie het internet kunnen gebruiken in ons voordeel, voor betere opsporing van daders. Deze doelstelling is al opgenomen in de projectwerking van het zonale veiligheidsplan. De opleiding Cyberboost is één van de initiatieven die voortvloeit uit dat project, samen met de informatieve folders die onze zone ontwikkelde in samenwerking met Child Focus, politiezone Wetteren-Laarne-Wichelen, de federale gerechtelijke politie en Stad Aalst.

Korpschef Jürgen Dhaene en burgemeester Christophe D’Haese benadrukken het belang van opleiding en sensibilisering van het politiepersoneel. Korpschef: “Sinds corona zijn de internetmisdrijven spectaculair gestegen, waardoor Cyberboost een perfect antwoord is op deze nieuwe trend. Op deze manier zullen onze medewerkers beter gewapend zijn om tussen te komen bij internetmisdrijven.

Onze ‘special guest’ geeft een extra dimensie aan Cyberboost en zal ongetwijfeld een boost geven aan onze medewerkers bij het bestrijden van deze misdrijven.” Burgemeester Christoph D’Haese (N-VA): In een maximaal streven naar veiligheid, is het absoluut noodzakelijk kort op de bal te spelen ter bestrijding van actuele en nieuwe vormen van criminaliteit. Cybercriminaliteit is duidelijk zo een fenomeen. Wij in Aalst blijven niet bij de pakken zitten, maar kiezen voor performante opleidings- en bestrijdingsmechanismen. Het beleid wil dus een boost geven om zo een veilig Aalst te genereren, ook op het internet.

Die special guest was niemand minder dan de ethische hacker, Inti De Ceukelaire. Hij en Politie Aalst slaan in 2022 de handen in elkaar om enkele projecten uit te werken om de strijd aan te gaan met onethische hackers en internetcriminelen.

Dat de opleiding toch doorgaat tijdens een nieuwe coronagolf, is een weloverwogen keuze. Het is belangrijk de opleiding niet langer uit te stellen want oplichters laten zich door corona niet tegenhouden, integendeel. Tijdens de COVID-19-pandemie was er een enorme opmars van online criminaliteit. Het aantal feiten en de soorten van online criminaliteit zullen in de toekomst alleen nog maar stijgen en zullen steeds meer deel uitmaken van het basispolitiewerk.

(Foto: Politie Aalst)

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *