Passtappers houden Manneken-Pis tocht…

De Padstappers uit Geraardsbergen organiseert op zondag 27 januari 2019 hun 26ste Manneken-Pis tocht. Er kan vrij gestart worden tussen 07.30 en 15.00 uur, aan Jeugdcentrum De Spiraal, Zakkaai 29, 9500 Geraardsbergen. De wandelclub voorziet in gratis jenever of warme chocolademelk voor iedere deelnemer. Voor de allerkleinsten is er een Kinderzoektocht van 6 of 9 km. De volwassenen hebben de vrije keuze uit een afstand van 7 – 10 – 12 – 16 – 22 – 26 – of 32 km. De ruime startzaal van het Jeugdcentrum De Spiraal wordt voor deze tocht opnieuw opgetuigd om de talrijke wandelaars bij het begin van het nieuwe wandelseizoen passend te ontvangen. Vanuit deze gerieflijke accommodatie heeft de parcoursbouwer met zijn ploeg een aantal afstanden uitgezet die de wandelaars door de feestelijk aangeklede stad, de winterse pracht van het stadspark en de velden en natuurgebieden rond de stad, zullen voeren.

De 7 en 10 km wordt, zoals het al een tijdje de gewoonte is, voorzien van een zoektocht voor de jeugdige stappers. De pijlen voeren de wandelaars over de trekweg langs de Dender naar Onkerzele, vanwaar ze, ter hoogte van de langs de overzijde van de Dender gelegen Baronie, licht stijgend op de flanken van de Oudenberg op zoek gaan naar de Adriaansabdij. De 10km neemt daarbij wat meer hoogtemeters voor haar rekening in afwachting van de afdaling naar het in het park gelegen Koetshuis, dat dienstdoet als rustpost. De langere afstanden (12-16-22-26-32) hebben zich onderweg al weten af te scheiden om langs naar het dorp van Onkerzele te stappen, waar zij, na een ommetje door het Provinciaal domein De Gavers,  hun eerste rustpost hebben in het basisschooltje aldaar. De 12 en 16 km wandelen vandaar een stuk door de weilanden van de Bovenhoek en langs de Grote Molenberg tot op de Oudenberg, op een zucht van de top van de Muur, om zo af te dalen naar het Koetshuis.

26 en 32 km vinden vanuit Onkerzele oostwaarts een parcours dat hen ver van enige bewoning, over een mix van landbouwgrond, bos en kouter voert.   De 22km klampt nog een klein stukje aan tot in de omgeving van Hof ten Steenborre en het Raspaillebos om vandaar terug te keren richting Geraardsbergen. 26 en 32 km wandelen verder langs het natuureducatiecentrum De Helix, waar de 32km verdersnelt naar Zandbergen en de caférustpost aldaar. Ze vervoegen na enkele kilometers terug de 26 km, om door het Raspaillebos de top van de Bosberg te bereiken. In dalende lijn vervoegen ze terug de andere afstanden op weg naar wat Geraardsbergenaars de achterkant van de Oudenberg noemen.

Na de rustpost in het Koetshuis van de abdij trekken alle afstanden door de bovenstad naar de voet van de Muur, die ze (oef) links laten liggen op weg naar het park van het H.Hart. Beneden aan de voet van het park vinden ze het splitsingsbord, waar de korte afstanden (7-10-12-16km) nog eens van de lange afstanden (22-26-32 km) worden gescheiden, want die laatste kiezen nog voor een lus met een pittige klim over Korendries en Buizemont, vooraleer de laatste kms gezamenlijk af te haspelen.

In de benedenstad wacht op een boogscheut van het einde een kleine apotheose. We mogen onze gratis bedeling van jenever of warme chocolademelk opstellen aan het Hooghuys orgel en dit combineren met een passage door de fraaie Hospitaalkerk. Verwacht wordt dan men van hieruit in een roes de laatste kilometer spelenderwijs zal weten te volbrengen. In de Spiraal worden alle wandelaars ontvangen als koningen en wordt gepoogd aan al hun uitvoerbare wensen te voldoen. Spijs en drank om opnieuw op krachten te komen, tafels en stoelen om errond met oude en nieuwe vrienden gezellig te keuvelen. Om 18u sluiten we af. Moe en voldaan?

Dit is de eerste tocht, tellend voor de Priortrofee 2019. Wie vier van de vijf, tot dit regelmatigheidscriterium behorende tochten wandelt, ontvangt in ruil van zijn correct afgestempelde spaarkaart, een fles (75cl) Prior of biologisch fruitsap. Op al onze tochten bieden wij pakketten mattentaarten aan tegen voordeeltarief (5 + 1 gratis = 7,50 euro). Wegens het succes ervan raden we aan deze te bestellen aan de stand van de bonnetjes, voor je gaat wandelen. Het pakket kan je na je wandeling ophalen aan de stand van de warme dranken.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Sport. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *