Participatietraject 100 X 100 gaat naar uitvoeringsfase…

Begin dit jaar riep de stad Ninove op om goeie ideeën voor de buurt, een creatieve verrijking of een bruisend initiatief, te posten op mijn.ninove.be, en zoveel mogelijk stemmen te halen voor jouw idee. Want ideeën met meer dan 100 stemmen zouden voorgelegd worden aan het stadsbestuur. Na afloop van de deadline voor het indienen van een voorstel (30 april) stond de teller op 65 ideeën, en die ideeën kregen tot nu heel wat stemmen: 1.545 in totaal, waarvan 17 voorstellen intussen meer dan 100 stemmen haalden. De ideeën die meer dan 100 stemmen halen (er kan nog steeds gestemd worden op de ideeën waarvan de 100 dagen nog niet voorbij zijn) worden gebundeld en 1 x maand op de agenda van het schepencollege gebracht. Een eerste ronde vond plaats begin mei.

Niet alle voorstellen zijn praktisch of budgettair haalbaar, maar voorlopig haalden toch al 14 ideeën de agenda van het college van burgemeester en schepenen. Een aantal ideeën zijn direct uitvoerbaar door de stad, en worden op korte termijn gerealiseerd (onder voorbehoud van de geldende coronamaatregelen): een petanquetoernooi tussen wijken en dorpen deze zomer een fanfare in de deelgemeentes en de stad om de onderdrukking van corona te vieren Nacht van de Duisternis begin oktober een ooievaarsnest langs de Dender. Voor de uitwerking van een aantal andere ideeën die meer dan 100 stemmen haalden, heeft de stad de samenwerking nodig van externe partners. In die gevallen brengen ze alle partijen samen om op een constructieve manier tot de beste oplossing te komen. Die ideeën zullen misschien wat meer uitvoertijd nodig hebben, maar verdwijnen zeker niet van de agenda.

Schepen Henri Evenepoel en burgemeester Tania De Jonge – beiden bevoegd voor participatie – zijn tevreden met de respons op dit initiatief. “Het aantal voorstellen en uitgebrachte stemmen overtreft positief onze verwachtingen. De toon is constructief, creatief en getuigt van veel solidariteit. Bovendien willen veel auteurs van de ideeën zelf mee de handen uit de mouwen steken, wat ons echt plezier doet en bewijst dat participatie geen dode letter is in Ninove.” Als een idee niet de vereiste 100 stemmen haalt, legt de stad dit trouwens niet gewoon aan kant, maar bekijkt men of er eventueel toch nog een mogelijkheid is om het uit te voeren, mee op te nemen in een langere termijnplanning of minstens voldoende uitleg te verschaffen waarom dit niet haalbaar is.

Achter de schermen leveren de stadsdiensten nu de nodige inspanningen om de correcte informatie tot bij de initiatiefnemers te brengen. Op mijn.ninove.be zijn alle officiële updates te vinden. Heel wat deelnemers geven aan zelf te willen meehelpen bij de realisatie van hun voorstel, en daar kunnen we als stad alleen maar blij om zijn. Wie zelf geen voorstel indiende, maar toch zin heeft om mee te werken aan één van de voorstellen kan dit laten weten aan de participatiedienst.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *