Parcours Omloop Het Nieuwsblad 2018 is gekend…

Omloop Het Nieuwsblad 2018 Mannen Persregio DenderIn Ninove, de nieuwe aankomstplaats van de Omloop Het Nieuwsblad, is het parcours voor de editie van 2018 voorgesteld. Vanuit Gent rijden de renners een stukje nostalgie tegemoet, want de laatste 60 km zijn identiek aan de laatste Ronde van Vlaanderen met aankomst in Ninove. Het orgelpunt van de 73e Omloop Het Nieuwsblad moet het duo Muur van Geraardsbergen – Bosberg worden. Burgemeester Tania de Jonge: “Fans mogen zich op 24 februari verwachten aan een warm welkom in Ninove. Zaterdag 24 februari is een datum die een belletje doet rinkelen bij alle wielerfans in binnen- en buitenland, en niet in het minst bij de Ninovieters. Die dag omhelst de internationale wielerwereld Ninove en haar mythische aankomstplaats op de Halsesteenweg. “En daar zijn we enorm blij om”, vertelt Tania de Jonge, burgemeester van Ninove. “Ninove is een stad die werkelijk koers ademt en niet in het minst omwille van de voormalige aankomstplaats van de Ronde van Vlaanderen. De Ninovieters leefden enorm mee met de Ronde en zijn blij dat die nostalgie terugkeert in de vorm van de Omloop Het Nieuwsblad. “We zijn oprecht gelukkig dat opnieuw één van onze boegbeelden van Flanders Classics zal aankomen in Ninove”, reageert ook Wim van Herreweghe van organisator Flanders Classics. “Dit voelt voor ons aan als thuiskomen, en met ons waarschijnlijk voor vele anderen. Ninove is een stad die een grote internationale wielerklassieker verdient. Samen met het ‘Omloop Finish Team’ zullen we de aankomst van de voormalige Ronde van Vlaanderen in ere proberen herstellen, zij het dan tijdens de Omloop Het Nieuwsblad, dé openingskoers bij uitstek.”

3x Haaghoek en 3X Leberg blijven behouden, Muur en Bosberg als scherprechters. De start van deze 73e Omloop Het Nieuwsblad wordt opnieuw gegeven in Gent aan het Citadelpark op de Emile Clauslaan. De succesformule van dit jaar wordt doorgetrokken met een teampresentatie in ’t Kuipke als startschot van het nieuwe wielerseizoen. Het peloton trekt zich op gang om 11u35 voor een tocht van 196,2 km. Na een vlakke aanloopzone beginnen de renners na iets meer dan 60 km aan het echte werk. In totaal wachten hen 13 hellingen en 8 kasseistroken, te beginnen met een eerste keer het duo Haaghoek – Leberg. Na een eerst lus met daarin de kasseien van de Huisepontweg en de Holleweg en de beklimmingen van Den Ast en de Katteberg, krijgen de renners een tweede keer de Haaghoek en de Leberg voor de kiezen. Dit intussen iconische Omloop-duo wordt nog een derde keer getemd, met daartussen de beklimmingen van de Kokkerelle, de Wolvenberg, de kasseien van de Ruiterstraat, de Jagerij en ten slotte de beklimming van de Molenberg op 52 km van de aankomst.

Met de Berendries als negende helling van de dag, op iets minder dan 40 km van de aankomst, onmiddellijk gevolgd door de Valkenberg en Tenbosse. Dé ultieme scherprechters van dit gloednieuwe Omloop-parcours worden uiteraard de Muur van Geraardsbergen (op 15,8 km van de aankomst) en de Bosberg als finale helling op 12 km van Ninove, waar de verraderlijke aankomst ligt op de Halsesteenweg. “De laatste 60 km zijn identiek aan de laatste Ronde van Vlaanderen met aankomst in Ninove”, vertelt Wim van Herreweghe. “Deze finale, met exact dezelfde opeenvolging van hellingen, staat bij vele renners en wielerfans in het geheugen gegrift. Dat de eindmeet op exact dezelfde plaats geschilderd zal worden als vroeger, kan haast niet symbolischer.

“Het wordt voor vele wielerfans een blij weerzien met het vertrouwde finaletraject”, voegt koersdirecteur Peter van Petegem, die in 1999 en 2003 op dit parcours zelf zegevierde in de Ronde van Vlaanderen, daaraan toe. “De finale met de Muur en de Bosberg en de aankomst in Ninove spreekt bij iedereen tot de verbeelding. De nieuwe generatie renners, die nooit op het oude parcours van de Ronde hebben gereden, staan te popelen voor deze finale. De Omloop heeft als opener van het nieuwe seizoen steeds een grote mediatieke aantrekkingskracht gehad en dat zal er met deze finale niet minder om worden. Het belooft een spektakelstuk te worden.”

Ook voor de Elite Vrouwen is de Omloop Het Nieuwsblad op zaterdag 24 februari de eerste grote afspraak van het nieuwe wielerseizoen. In hetzelfde decor als de mannen vatten de dames hun Omloop, die al sinds 2006 georganiseerd wordt, aan vanuit Gent. De vrouwen leggen in totaal 122,2 km af en krijgen tussen Gent en Ninove acht hellingen en drie kasseistroken op hun bord. De laatste 60 km is identiek aan het parcours van de mannen. De aankomst ligt eveneens in Ninove op de Halsesteenweg, waar we te weten zullen komen wie in deze 13e editie van de Omloop Het Nieuwsblad de opvolgster wordt van de Nederlandse Lucinda Brand.

Dit bericht is geplaatst in Sport. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *