Padstappers organiseren ‘Winteruurtocht’ in Denderwindeke…

We gaan het laatste wekend van oktober tegemoet voor dit jaar, dat is ook het weekend waarop wij onze uurwerken verplaatsen van zomeruur naar winteruur, en dat weten ze ook bij de Padstappers van Geraardsbergen. Ondanks de vele en vaak uitvoerig beargumenteerde discussies, zetten we ook dit jaar onze klokken een uurtje achteruit en profiteren we van het extra uurtje slaap na een deugddoende wandelingen de dag ervoor. Net zoals de vorige jaren, slaan we onze ‘tenten’ op in het door de Romeinen genoemde Vuenteka super fluvium therma, het hedendaagse Denderwindeke. Deze deelgemeente van Ninove biedt ons een waaier aan wandelmogelijkheden, net buiten ons gebruikelijke territorium. De ploeg parcoursbouwers trok er een paar keer naartoe om rustige paden en wegelingen samen te brengen tot tochten, die aan hun hoge eisen voldoen. Het resultaat loont – als gewoonlijk – weer de moeite. Tevens willen we de overgang van zomeruur naar winteruur gesterkt tegemoet stappen en daarom bieden we de deelnemers gratis spiegeleieren met brood aan, kwestie van er ‘kloek’ bij te lopen.

De 5 en 7 km moeten het dit keer zonder rustpost stellen, het gevolg van de keuze tussen wandelingen door landelijk gebied boven dorps- of straatwandelingen. De beide korte afstanden gaan over goed begaanbare wegen door de velden en landerijen naar de Molen ter Zeven Wegen. Deze bergkorenmolen werd van 2002 tot 2005 grondig gerestaureerd en opnieuw maalvaardig gemaakt. Hij kan bezocht worden op de laatste zondagnamiddag van elke maand; dus ook tijdens deze wandeling. In de molen bevinden zich vier maalkoppels, een haverpletter en een graankuiser.

Vanaf de 10 km kunnen de wandelaars rust houden in Nieuwenhove, waar onze medewerkers, net als in de startzaal, klaar staan om hen te voorzien van het nodige recuperatievoedsel en dito drank. Een mooie lus naar het al even kleine boerendorpje Waarbeke, gelegen in het eerste officiële stiltegebied van Vlaanderen en een landelijk ommetje langs de gehuchten Neiken, Roost, Flierendries, Slebbingen en Rendestede bezorgen de langere afstanden de beoogde kilometers wandelgenot.

Voor wie wandelen iets meer is dan stappen alleen, valt er onderweg ook nog wat bezienswaardig te ontdekken. Zo verraadt de beschermde gotische Sint-Jan-de-Doperkerk in Nieuwenhove drie bouwcampagnes: de eigenlijke kerk met zijn achtkantige toren in de 13de eeuw, de dwarsbeuk en de kapel van de dorpsheren in de 15de eeuw en het portaal in 1772. Binnenin staat een gebeeldhouwde witstenen doopvont uit de 12de – 13de eeuw. In Waarbeke passeren de wandelaars het in een losse classicistische stijl opgetrokken Sint-Amanduskerkje uit 1847, dat een klokkenspel (beiaard) herbergt uit 1970. Zo zie je maar: ook ingeslapen dorpen hebben hun schatten. Op de 14 en 22 km ontdekken de wandelaars in het Lambrechtsbos de erin verscholen “kapel van Cieters” of Lambertuskapel uit 1600. Via uitgesleten trappen naast de kapel kom je aan de uitgemetselde bron met Lambertuswater. De heilige beschermt tegen koorts en andere kwalen. Zo zie je maar dat wandelen heilzaam kan zijn.

In de startzaal bieden we zoals gewoonlijk pakketten mattentaarten aan tegen voordelige prijs (5 kopen, 1 gratis voor de prijs van 7,50 euro). Bestel ze voor je wandeling, want op=op. Kukkeleku … laat de eitjes maar komen en de haan een uurtje later kraaien …

Deze ‘Winterurtocht’ gaat door op zaterdag 26 oktober 2019 in Denderwindeke. Start aan de gemeentelijke basisschool, Edingsesteenweg 344 aldaar. Iedereen kan vrij starten tussen 07.30 en 15.00 uur. Het zijn stuk voor stuk uitgepijlde omlopen. Gratis voor iedereen twee spiegeleieren met brood op de 5 – 7 – 10 – 14 – 18 – en 22 km.

Dit bericht is geplaatst in Sport. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *