Padstappers organiseren 21ste Adriaanstocht van 50 km…

De 50km-Adriaanstocht van de Denderstreek naar het hart van het Pajottenland. Net zoals de zomertocht wordt gestart vanuit de ruime zaal De Doos op het Provinciaal domein De Gavers. Ruime parkings zorgen ervoor dat je niet gestresseerd aan de start zal verschijnen. De Adriaanstocht bereikt na een vlakke aanloop langs het Gaversmeer het eerste klimmetje van de dag naar de Sint Martinuskerk (19de eeuw) in Onkerzele. Vandaar trekken we door de glooiende velden en het stiltegebied Steenborre naar het Moerbekebos om er de Bosberg te bedwingen en via het aansluitend Raspaillebos af te dalen naar de eerste rustpost, het midden de velden en uitlopers van het bos gelegen natuurcentrum De Helix. De gerestaureerde vierkantshoeve komt als een eerste welgekomene verademing vooraleer opnieuw aan te zetten door een decor van velden en landerijen naar Waarbeke waar een tweede rust is voorzien. In deze twee eerste rustposten keren we later op de dag nog eens terug, maar eerst ligt een uitgestrekte langgerekte lus naar de rustpost in Vollezele op ons te wachten. In Vollezele doen we daar nog een schepje bovenop met een rondje langs het Hof te Put naar de gehuchten Spiering en Negenbunder. Dit is volop Pajottenland, waar we met volle teugen kunnen genieten van de golvende velden en de uitdeinende heuvelkammen.

Van Vollezele naar Nieuwenhove vinden we, geprangd tussen Robijnsbos en Molenbos, een van de zwaartepunten van deze onuitgegeven Adriaanstocht, de vermaarde Congoberg. Na deze inspanning dalen we de heuvelkam terug af langs de Aulstberg naar Hof Ten Berg in het dal van de Waarbeek en de Bettenhoekbeek, om dan wat verder Nieuwenhove te bereiken. We stellen vast dat we in een wijde boog terugstappen naar Waarbeke, waar we in de rustpost de schare medewerkers terugvinden die er voor zorgen dat het ons aan niets ontbreekt op deze tocht. De al eeuwen ingedommelde dorpskern van Waarbeke zal ons misschien de eerste keer niet onmiddellijk zijn opgevallen, maar nu dan toch vast wel, want de mestvaalt naast de kerk is zeker geen alledaags zicht. Integendeel, dit in vroegere tijden typisch dorpsgezicht vind je heden ten dage in Vlaanderen quasi nergens meer. Maar we zijn hier om te wandelen en trekken onze veters nog wat strakker aan, want er ligt voor ons nóg veel natuur te wachten.

Van Waarbeke naar de De Helix is een pittig stukje over wat ze in Geraardsbergen de ‘achterkant van de Bosberg’ noemen. De klim door een stuk van het Karkoolbos brengt ons via Boskant naar de Juffrouwkapel in het Raspaillebos, waar een spirituele pauze tot de mogelijkheden behoort. Aan fraaie kapellen ontbreekt het op deze tocht trouwens niet. Onderweg vinden we onder meer nog de Kapel O.L.V. Van Vreugde, de O.L.V. van Smartenkapel en de Atembekekapel. Je zou voor minder een schietgebedje prevelen.

In de Helix wacht op de gezellige binnenkoer een naar Padstappersgewoonte degelijk met spijs en drank uitgebouwde rustpost, waar, vooraleer de laatste kilometers af te haspelen, van de gratis aangeboden Prior kan worden genoten. Fluitend wandelen we verder langs het kasteel Beauprez naar de camping van de Gavers, van waaruit De Doos binnen handbereik ligt. Deze onuitgegeven editie van de Adriaanstocht, van de Denderstreek naar het hart van het Pajottenland, zal je zeker kunnen bekoren. Zorg dat je erbij bent en vergeet je spaarkaart van de Oostvlaamse Biergordel niet, want de stempel is dikverdiend.

De zomertocht door veld, wei en bos (7, 10, 14, 18, 22, 26, 32 km). De verschillende tochten genieten tenvolle mee van de stukjes uitgelezen parcoursen die werden samengevoegd voor de Adriaanstocht. Op de kortste afstanden worden bovendien een aantal opdrachten uitgewerkt die leiden tot de oplossing van een kinderzoektocht.

Naargelang de afstand maken de wandelaars een of twee keer gebruik van de rustposten in De Helix en in Waarbeke. Ze kunnen er de afgelegde kilometers laten verteren bij een fris schuimend biertje, een frisdrank of een kopje koffie of thee. Op de binnenkoer van de Helix hebben wij bovendien onze barbecue opgesteld en kan je genieten van een lekker stukje perfect geroosterd vlees op een krokant broodje.

De wandelaars bewandelen de vele landwegen door de velden en weiden van de landelijke dorpen Onkerzele, Waarbeke, Nieuwenhove en Grimminge en de kronkelende boswegen door Raspaille-, Moerbeke- en Karkoolbos. Met zicht op het steeds wisselende en uitdeinende landschap van het Pajottenland pikken ook zij meer dan een graantje mee van het aangeboden wandelplezier.

Terug in De Doos is het tijd om de wandelboekjes af te stempelen en het vooraf gereserveerde pakket mattentaarten op te halen. De jonge stappers kunnen er het resultaat van hun zoektocht inleveren tegen een leuk geschenk en terwijl de allerkleinsten het springkasteel bestormen kunnen de ouders nog wat nagenieten. Iets eten of drinken kan ook nog, voor zover wij de afwas kunnen doen tegen sluitingstijd van de wandelingen. We verwachten jong en oud voor deze zorgeloze wandelbeleving.

Praktisch: Zaterdag 3 augustus 2019, De Doos, Prov. Domein De Gavers, Onkerzelestraat 9500 Onkerzele, 21ste ADRIAANSTOCHT – 50km.Vrije start vanaf 06.00 tot 09.00 uur. Aankomst tot 18.00 uur. Inschrijving 8,00 euro (0,50 euro korting leden erkende wandelfederatie) Diverse gratis consumpties + 1 Priorbier

35ste ZOMERTOCHT: 7, 10, 14, 18, 22, 26, 32 km. Vrije start vanaf 07.00 tot 15.00 uur. Aankomst tot 18.00 uur Inschrijving 2,00 euro (0,50 euro korting leden erkende wandelfederatie). Gratis melkproduct

Dit bericht is geplaatst in Publireportage. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *