Oude landbouwmachines worden van stal gehaald tijdens de 52e editie van de Pikkeling…

De 17e-eeuwse Molencauterhoeve in Moorsel vormt op 29, 30 en 31 juli het decor van De Pikkeling. Het folkloristisch oogstfeest, dat werd erkend als Immaterieel Erfgoed, is aan zijn 52ste editie toe. Op het programma vind je de vaste waarden terug. Hieronder een paar hoogtepunten, maar er valt uiteraard véél meer te doen. Het volledige programma lees je op www.de-pikkeling.be. Wist je dat Aalst een echte geschiedenis heeft als het om het fokken van paarden gaat? Al in de 18e eeuw werd de fokkerij opgericht waar de roots liggen van het Belgische trekpaard. Op zaterdagvoormiddag kun je de mooiste exemplaren komen bewonderen tijdens de paardenprijskamp en de bijhorende show. In de namiddag kun je zelf een ritje maken op één van de dieren van de Vlaamse Haflingerclub. Voor de kleinste kinderen is er een plekje voorbehouden op de paardenkoets of op het vliegend tapijt.

Wie dacht dat ambachten stoffig zijn, krijgt het hele Pikkelingweekend de tijd om van mening te veranderen. De veldwerkers van De Landelijke Gilde demonstreren niet enkel hoe vroeger het graan werd geoogst; ze slagen er jaarlijks in om tijdens hun toonmomenten jonge, nieuwe medewerkers aan te trekken die het ambachtelijke veldwerk willen aanleren. Ook de valkeniers en de schaapdrijvers kun je op de weide aan het werk zien, net als een pak andere ambachtslui die klompen maken, hoefijzers smeden, kantklossen, wol spinnen… Ze leggen je met plezier uit hoe alles in zijn werk gaat.

VVV De Faluintjes kocht de voorbije jaren 42 oude landbouwtuigen- en machines en restaureerde ze. Op het festivalterrein maken alle machines deel uit van een grote openluchttentoonstelling. Sommige landbouwtuigen kun je zelfs aan het werk zien tijdens demonstraties! Er is ook muziek en dans op de feestweide en het binnenplein. Op de twee podia wisselen lokale en internationale folkloregroepen elkaar af. Zo zijn er onder andere optredens van Kunstgroep Alkuone, Folkensemble Academie Lebbeke, Tantris, Malahide, Yah Tarara en Just Born, afgewisseld met (internationale) volksdansgroepen.

Tussen alle optredens en demonstraties door, zorgt de gezellige zitzone én een menukaart vol streekproducten voor de nodige rustmomenten. Proefde jij al een ter plekke gebakken ovenkoek, belegd met vlaaien, spek, pensen of kopvlees, al dan niet samen met een fris Pikkelingbiertje? En afsluiten doe je ongetwijfeld het best met een Faluintjesjenever, -koffie, of -wijn en een lekkere hoppraline.

De Pikkeling is het ideale gezinsfestival, met een uitgewerkt kinderprogramma. Terwijl de ouders genieten van de optredens, een hapje en een drankje, kunnen de kinderen luisteren naar sprookjes, een ritje maken met de huifkar of een rondje draaien op de zwiermolen. De allerkleinsten worden verwelkomd in babybar de Minnekrans.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Cultuur. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *