Oud politicus Ghis Willems (V.D.) is komen te overlijden…

Zaterdagnamiddag 5 december van dit jaar overleed in aanwezigheid van zijn gezin, Ghisleen Willems op 87-jarige leeftijd. Naast zijn carrière als advocaat was hij vooral bekend als politicus uit de geëngageerde Aalsterse familie Willems. Op gemeentelijk niveau was hij onafgebroken lid van de gemeenteraad voor de CVP van 1964 tot 1987. Voor die partij was hij lokaal een groot stemmenkanon. Door zijn grote aanwezigheid in het arrondissement via dienstbetoon was hij graag gezien bij alle lagen van de bevolking tussen Aalst en Geraardsbergen. Samen met zijn broer Christiaan, die lange tijd stadssecretaris was, drukte hij zijn stempel op de Aalsterse politiek. Gedurende twee jaar was hij er ook Schepen van Financiën.

Op nationaal niveau was hij generatiegenoot van Leo Tindemans en van mede oud-leerling van het Sint Jozefscollege, Jean-Luc Dehaene. In 1968 werd hij, tegelijkertijd met o.a. Herman De Croo, verkozen als lid van de Kamer van Volksvertegenwoordigers voor de CVP en hij bleef dit tot 1988. Hij verzette er veel werk, vooral in de Kamercommissie Justitie. Hij behoorde tot  de oorspronkelijke Commissie van de Nederlandse Cultuur, de voorloper van het Vlaams Parlement.

In 1988 richtte hij in Aalst de ‘Vrije Democraten’ op, die bij de gemeenteraadsverkiezingen in 1988 een onverwacht succes kende. De nieuwe partij werd door Guy Verhofstadt overtuigd om deel te nemen aan zijn nieuwe burgerbeweging en verdween daarna van het politieke toneel. Na zijn pensionering was hij nog lid van verschillende culturele verenigingen zoals het Davidsfonds. Met het overlijden van Ghis Willems, verdwijnt één van de laatste belangrijke na-oorlogse vertegenwoordigers van een ‘christelijke , sociale en Vlaamse’ generatie politici. Ghis Willems laat een vrouw, zes kinderen, vijftien kleinkinderen en een achterkleinkind achter.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Politiek. Bookmark de permalink.

4 Reacties op Oud politicus Ghis Willems (V.D.) is komen te overlijden…

 1. Sallet schreef:

  Anny en Gaston bieden aan Anna,de kinderen en kleikinderen en de ganse achtbare familie hun oprecht medeleven aan bij het droevig overlijden van uw dierbare echtgenoot,Ghisleen, uw lieve papa en opa en dierbaar familielid.Mogen de aangename herinneringen aan nde dierbare een troost wezen voor uallen .Veel sterkte voor iedereen.

 2. Steppe schreef:

  Mijn oprechte deelneming bij het overlijden van uw echtgenoot,vader en opa.Veel kracht in deze dagen!

 3. raymond beckers schreef:

  Raymond en Noella Beckers voelen diep met u mee en betuigen u hierbij hun kristelijke deelneming

 4. Van poelvoorde schreef:

  Willem en Daniëlle van poelvoorde-schollaert bieden hun deelneming aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *