Optreden van steden en gemeenten zal het verschil maken…

Sinds de aanvang van de drastische maatregelen tegen het coronavirus, stelde UNIZO Oost-Vlaanderen een reeks acties voor aan lokale besturen om de lokale economie door de crisis te helpen en hen nadien een vlotte doorstart te bezorgen. Heel wat Oost-Vlaamse steden en gemeenten gingen er al mee aan de slag, maar bij andere blijft het oorverdovend stil. “Met een daadkrachtig optreden in een crisis als deze kunnen steden en gemeenten bewijzen dat hun lokaal bestuur het verschil kan maken. Blijf niet bij de pakken zitten, ondernemers rekenen op hun burgemeester en schepenen om hen door de crisis te loodsen maar ook om hen een toekomstperspectief te bieden”, is alvast de oproep van Jos Vermeiren, directeur UNIZO Oost-Vlaanderen .

UNIZO roept de burgemeesters en schepenen voor Lokale Economie op om samen met hen een taskforce op te starten op gemeentelijk of stedelijk vlak. Zo richtte Stad Gent samen met UNIZO, de horecafederatie en de lokale dekenijen een taskforce op, waarin – onder leiding van de schepen en burgemeester – de situatie op het werkveld voortdurend gemonitord wordt. Onder meer steunmaatregelen, handhaving en relancemaatregelen worden er besproken. Ook met de 2 andere centrumsteden in onze provincie (Sint-Niklaas en Aalst) zet UNIZO dergelijke taskforces op. Maar ook kleinere steden of gemeenten kunnen zich laten inspireren door best practices en op kleinere schaal initiatieven nemen in overleg met de beleidsmakers en de lokale UNIZO-afdelingen.

Een aantal Oost-Vlaamse steden en gemeenten kondigen al aan om hun lokale ondernemersbelastingen op te schorten of uit te stellen. “Dat is een heel doeltreffende maatregel, die de ondernemers de nodige zuurstof bezorgt”, aldus Jos Vermeiren.
Terrasbelasting wordt gedeeltelijk niet geheven onder meer in Gent, Aalst, Zottegem, Sint-Niklaas en Laarne. En onder andere Oosterzele stelt de inning van de lokale bedrijfsbelasting uit tot een later moment. “We roepen nogmaals de steden en gemeenten op om financiële ademruimte te geven aan getroffen ondernemers door in de berekening van de lokale belastingen rekening te houden met deze situatie en minstens om de inning ervan uit te stellen tot later op het jaar”, is de boodschap van Jos Vermeiren. “We zien gelukkig ook steden en gemeenten die nog verder durven gaan. Zo overwegen Aalst, Geraardsbergen en Sint-Niklaas een lokale hinderpremie voor restaurants en café’s. En onder andere Dendermonde, Ronse, Kruisem, Zulte en Brakel denken aan een systeem van lokale cadeaubonnen die de burgers kunnen spenderen bij de lokale handelaar. Zelzate besliste dan weer om tijdelijk geen facturen voor afvalophaling uit te sturen, zodat de centen kunnen gebruikt worden om deze periode door te komen.” En ook de beleidsplannen worden in sommige steden en gemeenten opnieuw onder de loep genomen om doeltreffend rekening te houden met deze crisis. Zo is er ook al sprake van het niet verhogen van bedrijfsbelastingen in bepaalde steden, hoewel dit oorspronkelijk de bedoeling was.

“Daarnaast hebben we steden en gemeenten opgeroepen om te stimuleren wat wél nog kan, ook al wijzigen de regels en interpretaties quasi dagelijks.” Bovendien is het belangrijk dat lokale besturen het ‘winkelhieren’ alle steun en aandacht geven waar mogelijk. Dat kan door het aanmaken van platformen waarop alle lokale initiatieven en handelaars te vinden zijn, zoals Gent (www.kooplokaal.gent), Lebbeke, Ninove en Dendermonde (www.dendermonde.be/winkelhier) al deden. Maar ook door een versoepeling van regels: in Geraardsbergen en Gent worden er momenteel geen parkeercontroles uitgevoerd en Stad Gent liet zelfs tijdelijk de GAS-boetes van de lage emissiezone schorsen. Kruisem voorziet dan weer extra promotie om lokaal te kopen, onder andere met 50% korting op advertentieruimtes in het gemeentelijk infoblad.

Wat na deze crisis? Ook met die vraag moeten lokale overheden nu al bezig zijn. “Want zij zijn het beleidsniveau bij uitstek om de lokale economie en het sociaal leven opnieuw een boost te geven”, bepleit Jos Vermeiren. “Behalve het financiële zijn er nog tal van mogelijkheden. Organiseer bijvoorbeeld één of meerdere events. En betrek daarbij lokale handelaars en ondernemers. Zo trek je het maatschappelijk en sociaal leven weer helemaal op gang.” Een goed voorbeeld hiervan is Oudenaarde: de stad zal 1 miljoen euro vrijmaken om handelaars en horeca te ondersteunen tijdens maar ook na de crisis.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Economie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *