Oppositiepartijen reageren tegen racisme en discriminatie…

In de stad Aalst heeft het op de jongste gemeenteraad goed gerommeld, Groen, CD&V en VOORUIT reageren tegen racisme en discriminatie. Op de gemeenteraad van 27 april interpelleerde Groen raadslid Fatma Yildiz het stadsbestuur met de vraag om extra aandacht te besteden aan de handhaving van de antiracisme wetgeving. Vanuit NVA en Vlaams belang kwamen hierop zeer aanvallende reacties naar raadslid Yildiz toe die ook de problematiek minimaliseerden. De partijen Groen, CD&V en Vooruit aanvaarden deze reacties niet.

Groen gemeenteraadslid Fatma Yildiz reageert: “Ik wou een positief en verbindend verhaal brengen met als doel de Aalstenaars in al hun diversiteit met elkaar te verbinden. Ik betreur ten zeerste dat de burgemeester hier zo polariserend en agressief op reageerde. De burgemeester minimaliseerde de problematiek en toont allesbehalve initiatief om het racisme- en discriminatieprobleem in Aalst aan te pakken. Wij reiken de hand om dit samen op te lossen, de aanvallende reactie hierop vinden we een zeer spijtige zaak.”

Gemeenteraadslid Sam Van de Putte reageerde als volgt: “Als NVA vindt dat non-discriminatie de nieuwe staatsgodsdienst is geworden, dan is die partij haar realiteitszin verloren. Die uitspraak is een slag in het gezicht van alle inwoners die dagelijks geconfronteerd worden met racisme en discriminatie. In plaats van een actief beleid te ontwikkelen om discriminatie van inwoners tegen te gaan steekt de partij van de burgemeester liever het hoofd in het zand.”

Het facebookbericht van CD&V gemeenteraadslid Lien Gees lokte al heel wat ondersteunende reacties uit. “Ik ben in shock door de reacties vanuit de meerderheid op een vraag van collega Yildiz naar de aanpak en toepassing van de discriminatie en racisme wetgeving. CD&V roept het schepencollege op om actief het samenleven van alle inwoners in onze stad te bevorderen door aan iedereen gelijke kansen te geven en te waarborgen, daartoe initiatieven te nemen en bestaande initiatieven te bevorderen. Ook vraagt de partij aan het stadsbestuur om naar een actief klachtenbeheer te gaan, te bemiddelen waar mogelijk en op te treden waar nodig, aldus Gees.

Als de burgemeester en zijn partij steeds zo op het randje balanceert, dan zet je de deur open voor incidenten. Denk maar aan wat recent Fleur en haar broer overkwam. Zomaar uitgescholden worden voor wie je bent doet pijn, dat lazen we duidelijk in haar brief. Vandaag geven we dan ook een duidelijk signaal aan het stadsbestuur. Dergelijke reacties zijn niet aanvaardbaar. De vele media berichten over inbreuken tegen racisme en discriminatie tonen aan dat er in Aalst een probleem is op dit vlak. Ook naar de buitenwereld toe krijgt onze stad steeds vaker het label van onverdraagzame en racistische stad, dit moet veranderen. Het is de verantwoordelijkheid van de burgemeester om dit aan te pakken en dit niet langer onder de mat te vegen.

Naast het geven van een signaal ondernemen we ook actie. We doen een oproep aan de inwoners van onze stad. Werd je al geconfronteerd met racisme en/of discriminatie? Heb je zelf voorstellen om dit aan te pakken? Deel dan je verhaal via de #geenracismeinaalst #geendiscriminatieinaalst

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Politiek. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *