Open Vld pleit voor open dialoog ‘verlenging schooljaar’…

Minister van Onderwijs Ben Weyts overweegt om het schooljaar te verlengen zodat klassenraden en deliberaties in juli kunnen plaatsvinden waardoor er in juni maximaal tijd is voor lessen en examens. Jean-Jacques De Gucht (Open Vld): “We zijn tevreden dat de minister bereid is om te onderzoeken of het schooljaar een stukje kan verlengd worden, wat we eerder al hebben voorgesteld in het Vlaams Parlement tijdens de commissievergadering over de impact van corona op het onderwijs. Duidelijkheid en heldere communicatie hierover is nodig.” Dit is een bijzonder zware periode voor iedereen. De onzekerheid bij leerlingen en ouders omtrent het schooljaar en het verwerven van de leerstof is groot. Schakeljaren (overgang van basisonderwijs naar secundair onderwijs; overgang van secundair onderwijs naar hoger onderwijs of arbeidsmarkt, …) komen onder druk te staan. Ook de onmogelijkheid om praktijklessen te geven, zorgt voor veel ongerustheid. Daarnaast zijn we ons ook bewust van het feit dat leerkrachten, die hun job met hart en ziel doen, deze situatie enorm betreuren.

Jean-Jacques De Gucht: “Moeilijke periodes vergen soms moeilijke beslissingen. Maar we moeten er alles aan doen om ervoor te zorgen dat onze leerlingen, ondanks deze moeilijke periode, de leerstof op een juiste manier kunnen verwerken. Het is dus in ieders belang dat we onderzoeken of en hoe we het schooljaar kunnen verlengen zodat we de lessen en examens op een zo goed mogelijke manier kunnen laten plaatsvinden. We zijn het verplicht aan onze leerlingen, ouders en leerkrachten om alle mogelijke pistes te bekijken hoe we dit schooljaar goed kunnen afronden. Ik betreur de overhaaste reacties aangezien ik overtuigd ben dat we allemaal hetzelfde doel nastreven.”

Jean-Jacques De Gucht pleit voor een open dialoog met scholen en vakbonden zodat we samen een oplossing kunnen bereiken voor de moeilijke problemen waarmee we in deze uitzonderlijke omstandigheden geconfronteerd worden.

Dit bericht is geplaatst in Politiek. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *