Open Monumentendag gewijd aan liberalen en norbertijnen…

In de stad Ninove pendelt men op zondag 12 september tijdens Open Monumentendag tussen liberalen en norbertijnen. Het Lokaal Bestuur werkte hiervoor een gevarieerd programma uit, waardoor verschillende gebouwen opengesteld worden voor het publiek. Belle Epoque in de ‘Liberale Kring’. De ‘Liberale Kring’ deed sinds 1872 dienst als rijksschool, liberaal hoofdkwartier, bibliotheek en ‘tekenschool’. Sinds 2021 wordt de balzaal van het gerestaureerde neoklassieke gebouw gebruikt als concertzaal en expositieruimte. Op Open Monumentendag herleeft de sfeer van Belle Epoque met historische figuranten, toekomstvoorspelster Madame Soleil, een photobooth door Red Cathedral en een make-up- en omkleedstand. Liberale Kring (Dreefstraat): 10.00 -18.00 uur, vrije toegang, met belle époque-animatie tussen 14.00 en 18.00 uur.

900 jaar Norbertijnen in de abdijkerk. De huidige parochiekerk ‘Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart’ is de voormalige kerk van de Norbertijnerabdij van Ninove. Naar aanleiding van ‘900 jaar Norbertijnen’ ontdek je de abdijsite en bezoek je enkele ‘bijzondere’ ruimtes van de kerk, zoals de zolder en een deel van de toren. OLV Hemelvaartkerk (Kerkplein): 14.00 -18.00 uur, vrije toegang. Voor de gegidste rondleidingen in de kerk, gegidste bezoeken aan de zolder en een deel van de toren en gegidste abdijwandelingen is reservatie verplicht via www.ninove.be/open-monumentendag-2021.

De ‘Norbertijnerpastorij’. De pastorij Onze-​Lieve-Vrouw-Hemelvaart is een restant van de voormalige Norbertijnerabdij. Naar aanleiding van ‘900 jaar Norbertijnen’ bezoek je de woon- en werkvertrekken en de ruime stadstuin. Pastorij (Biezenstraat 17): 14.00 – 18.00 uur, vrije toegang.

De geheimste kapel van Ninove. De wijk Herlinckhove, op de rand van Ninove en Outer, bestaat 1.200 jaar en viert dat in en rondom de grote kapel Onze Lieve Vrouw van de Vrede. Ontdek de boeiende geschiedenis van dit gebouw en deze plek. Het wijkcomité stippelde een wandeling (5 km) langs de grenzen van Herlinckhove uit. Kapel Onze Lieve Vrouw van de Vrede (Elnonestraat 8A, Outer), 10.00 – 18.00 uur, vrije toegang. Gegidste wijkwandeling om 14.00 uur: reservatie via www.ninove.be/open-monumentendag-2021. De wandeling blijft mogelijk tot 31 oktober aan de hand van infopanelen

Oud stadhuis: ‘Joannes Despauterius, portret van een Ninoofse humanist’. Misschien wel de bekendste ‘oudste’ Ninovieter is de humanist  en taalkundige Joannes Despauterius. De tentoonstelling ‘Joannes Despauterius: “portret” van een Ninoofse humanist’ schetst zijn leven, zoomt in op zijn positie als humanist en focust op het humanisme in de Denderstreek. Het gerestaureerde anonieme 16de eeuwse ‘Portret van Despauterius’ is de blikvanger. Oud stadhuis (Oudstrijdersplein): 10.00 – 18.00 uur, vrije toegang. De tentoonstelling loopt tot 26 september.

Drie maalvaardige molens. Windmolen ‘Wildermolen’ (Appelterre-Eichem), windmolen ‘Ter zeven wegen’ (Denderwindeke) en watermolen ‘Fonteintjesmolen’ (Meerbeke) openen de deuren. Bij voldoende wind vinden  maaldemo’s plaats. tussen 10.00 – 18.00 uur, er is vrije toegang voor iedereen.

Extra’s in de Abdijkerk: prelude op zaterdag, orgelconcert op zondag. Zaterdagavond 11 september (20 uur) presenteert en becommentarieert Daniel Pletinckx (Visual Dimension) een ‘virtuele (nacht)wandeling door een romaanse abdij en een abdij ten tijde van de barok, met 3D-projectie. Het vocaal ensemble incensum brengt er polyfonie uit de renaissance en de vroegbarok, maar ook ‘hedendaagse’ klassiekers. Open Monumentendag sluit op zondag 12 september om 18.00 uur in de kerk met een orgelconcert door Kris Wittevrongel op het gerestaureerde Forceville-orgel.

Meer info: www.ninove.be/open-monumentendag-2021

 

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Cultuur. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *