Op 22 maart is het algemene ‘Wereldwaterdag’, ook in Aalst…

In de week van 20 maart kruis je in de Aalsterse winkelstraten misschien wel een groep leerlingen met een fles, bidon, gieter of kruiwagen gevuld met water. Benieuwd naar wat dat te betekenen heeft? Ga dan eens langs in de Passage Pieter van Aelst. De stad Aalst organiseert er samen met Join For Water en de Vlaamse Milieumaatschappij een actie rond waterkwaliteit en de watervoetafdruk naar aanleiding van de jaarlijkse Wereldwaterdag op 22 maart. Van 18 tot en met 24 maart staan acht watertanks van elk 1 000 liter opgesteld op de hoek met de Kattestraat. Dit volume is nodig om het gemiddeld waterverbruik per persoon in België voor te stellen, namelijk 7 400 liter per dag. Leerlingen van de eerste graad middelbare school zullen in de loop van de week water naar de tanks brengen. Zo stappen zij even in de schoenen van kinderen elders in de wereld die kilometers ver moeten lopen om drinkwater te halen. Kunnen de Aalsterse scholieren doorheen de week alle tanks vullen en zo ons waterverbruik van een dag evenaren?

Schepen van Milieu, Natuur en Klimaat Katrien Beulens (N-VA): “We verbruiken dagelijks ongeveer 120 liter water rechtstreeks uit de kraan. Het grootste deel van ons verbruik is echter onrechtstreeks en zit verstopt in onze voeding en onze kleding bijvoorbeeld. Door hier meer bewust mee om te gaan, kunnen we onze watervoetafdruk verkleinen.” Figuren op de watertanks tonen waarin ons waterverbruik zoal zit verstopt en hoe we het kunnen verminderen. Dankzij een QR-code kan je ter plekke je eigen watervoetafdruk berekenen.

De interactieve tentoonstelling ‘Het Waterhuis’ van Join For Water kan doorlopend gratis bezocht worden en geeft tips om waterbewust te leven. Daarnaast komen het thema waterkwaliteit en de weg die water aflegt (van ongezuiverd tot drinkwater) aan bod in een minitentoonstelling van de VMM. Op donderdag 23 maart zullen experten van de VMM doorlopend watermetingen demonstreren met realtime data uit de Vlaamse rivieren. Elke Aalstenaar is welkom om een kijkje te nemen en zich volledig onder te dompelen in het thema Water.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *