Oost-Vlaamse provincie koopt 8,5 hectare bos aan…

De Provincie Oost-Vlaanderen gaat binnenkort over tot de aankoop van 8,5 hectare bos in Geraardsbergen. De Provincieraad verleende daartoe goedkeuring in de zitting van woensdag 18 november 2020. De Provincie zal voor dit bosgebied een ambitieus natuurbeheerplan opmaken en wil het gebied laten erkennen als natuurreservaat. “Met deze aankoop zetten we verder in op de ontwikkeling van topnatuur in Oost-Vlaanderen. We maken werk van de omvorming tot een klimaatrobuust bos met een hoge biodiversiteit. Tegelijk hebben we ook oog voor zachte recreatie zoals de mogelijkheid om te wandelen in dit prachtige groen kader,” zegt gedeputeerde Riet Gillis, bevoegd voor Natuur en Klimaat.

Het bosgebied ligt in de Geraardsbergse deelgemeente Idegem, recht tegenover provinciaal domein De Gavers. De Dender meandert als een blauwe ader tussen het recreatiegebied en het toekomstig natuurreservaat, dat gelegen is in het overstroombare gedeelte van de Dendervallei. De Dender wordt hoofdzakelijk gevoed door afvoer van regenwater uit de ruime regio. Dat zorgt voor grote debietschommelingen naargelang de seizoenen. Het bos heeft een belangrijke functie als waterbuffer in zowel tijden van droogte als bij eventuele wateroverlast.

Van oorsprong behoort dit bos in Idegem tot een meersengebied, wat moeras of drassig land betekent. Natte natuur is – net als bos – bijzonder waardevol in de strijd tegen de klimaatopwarming door de capaciteit voor CO2-opslag. In een natte omgeving wordt het afbraakproces van planten vertraagd en zelfs stopgezet. Op die manier ontstaat een natuurlijke klimaatbuffer tegen het teveel aan CO2, een broeikasgas dat mee verantwoordelijk is voor de klimaatopwarming.

Met de aankoop investeert de Provincie Oost-Vlaanderen 212 000 EUR in bijkomende provinciale bossen. Op die manier werkt het provinciebestuur verder aan het realiseren van de ambitie in het bestuursakkoord om de provinciale natuur- en bosgebieden uit te breiden met minstens tien procent. In het nieuwe provinciale bos zal ook zachte recreatie een plaats krijgen en komen bijkomende wandelmogelijkheden. Sinds de coronacrisis is het belang van een heerlijke brok natuur in de buurt enorm toegenomen.

Het bos is momenteel nog niet toegankelijk voor het publiek.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *