Ook in 2022 geen Krakelingen, winterfoor en Eerste Toog…

Het traditionele Krakelingen gebeuren in de mattentaartenstad Geraardsbergen van volgend jaar wordt afgelast. Ook de traditionele Walmkesbrand in de verschillende deelgemeenten, de Eerste Toog, en de winterfoor gaan niet door. Dat werd na advies van de crisiscel gisteren beslist door het Lokaal Bestuur van de stad Geraardsbergen. Het wordt het derde jaar op rij dat de Geraardsbergenaren hun geliefde Krakelingen moeten missen. Na de annulering van Krakelingen en Tonnekensbrand in 2020, eerst door het stormweer en daarna door de coronacrisis, en de afgelasting in 2021 zal ook de komende editie in 2022 niet kunnen doorgaan. In de deelgemeenten wordt daarnaast ook Walmkebrand afgelast, evenals de traditionele jaarmarkt – de Eerste Toog – en de winterfoor.

Het college nam deze moeilijke beslissing in het belang van de volksgezondheid, en wil hiermee verdere verspreiding van de erg besmettelijke omikromvariant voorkomen en extra druk op de reeds overbelaste zorgsector vermijden. “Dit is een beslissing die we eerlijk gezegd niet opnieuw wilden nemen. Maar de coronacijfers zijn helaas gewoon niet goed genoeg om de teugels te vieren. Grote evenementen trekken vaak veel publiek aan, en vormen daardoor een extra risico op heropflakkeringen en besmettingsketens. Voor ons primeert in deze de gezondheid van onze bevolking,” zegt burgemeester Guido De Padt.

“Net zoals de vorige edities is het annuleren van ons Krakelingenfeest een zware beslissing om te verteren. Met pijn in het hart zal ook in 2022 de historische stoet niet uitgaan, de krakelingen zullen niet geworpen worden en de visjes niet gedronken. Voor een schepen van cultuur zijn dit moeilijke momenten maar de gezondheid van onze inwoners gaat voor,” zegt schepen van Cultuur, Evenementen, Toerisme, Erfgoed en Middenstand Ann Panis.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Cultuur. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *