Ondersteun wetlandproject Zurendries Aalst met ‘Waterbon’…

Ondersteun het wetlandproject Zurendries in Aalst via de Waterbon. Ngo Join For Water lanceert de Waterbon. Dit is wellicht ‘Het origineelste, duurzaamste en meest waterbewuste cadeau voor onder de kerstboom’, aldus Emanuel Sys. Het meest waterbewuste kerstcadeau? Dat moet de Waterbon van de Belgische ngo Join For Water zijn! Wie een Waterbon koopt (of weggeeft), beschermt de watervoorraden in Burundi én Vlaanderen. “Komt er over enkele jaren nog water uit de kraan? Elke zomer lijkt zo’n scenario voor velen minder onwaarschijnlijk, zowel hier als in ontwikkelingslanden. We springen al bewuster om met ons waterverbruik, maar kunnen nog veel meer doen! Met de Waterbon steun je projecten die de gevolgen van de klimaatverandering tegengaan, én heb je ongetwijfeld het origineelste en duurzaamste geschenk,” zegt Dries Moorthamers, woordvoerder van Join For Water.

Wat geef je aan iemand die begaan is met het milieu? Simpel; een Waterbon! Met deze stijlvolle bon doe je, in naam van je geliefden, een gift aan projecten van Join For Water die onze watervoorraden beschermen en klimaatverandering tegengaan. De Waterbon, het duurzaamste cadeau met impact… Voor Burundi, dat sterk te lijden heeft onder de klimaatverandering: heel droge en hete periodes worden afgewisseld met extreme stortbuien. De ontbossing zorgt voor een drogere bodem en bij intense regenval, en de daarbij horende hevige overstromingen, wordt vruchtbare grond weggespoeld. Als er niets gebeurt, wordt landbouw er op termijn moeilijk en wordt toegang tot drinkwater beperkt.

Met de opbrengst van de Waterbon, zal Join For Water 231 hectare natuur beschermen in de gemeente Bubanza. Door het planten van bomen en gewassen, waarvan de wortels helpen om de grondwaterlagen weer aan te vullen. Ook worden 53 bron- en infiltratie-gebieden beschermd. Zo zorgt de water-ngo ervoor dat zo’n 33.000 mensen niet zonder drinkwater komen te zitten.

Voor Vlaanderen, waar de voorbije zomer qua hitte en droogte vele records verbrak. Ondanks de regen in de voorbije maanden zijn de grondwaterreserves nog lang niet aangevuld. Met de opbrengst van de Waterbon, zal Join For Water, samen met Natuurpunt, investeren in de bescherming van ‘wetlands’, één in elke provincie: in Brugge, Dendermonde, Mechelen, Oud-Heverlee en Peer. Wetlands werken als een spons: ze geven water af of laten het los. Ze zorgen voor veilig overstromingsgebied en zijn een buffer voor droge periodes.

Het project Zurendries in Aalst ligt in de vallei van de Hoezekouterbeek, gelegen in het zuidwesten van Aalst. De beekvallei ligt in licht overstromingsgevoelig gebied en heeft op het gewestplan de bestemming Groen en natuur. Deze bestemming is bevestigd in het RUP Aalst-West (2007). Stroomafwaarts van het kasteeldomein Regelsbrugge en de terreinen van de Odisee hogeschool loopt de beek ondergronds verder tot aan de monding in de Dender. Bij grote (regen)waterafvoer na hevige neerslag heeft de beek, die net voor de koker samenvloeit met de Siesegembeek, af te rekenen met overtollige waterafvoer, waardoor er problemen kunnen optreden in het centrum van de stad. Ook het kasteeldomein gelegen naast het gebied kreeg af te rekenen met wateroverlast na de hevige piekneerslag van 4 juli 2021.

Een Waterbon bestellen kan nog tot 20 december via www.waterbon.be. Enkele dagen later krijg je de bon in je brievenbus: een bewijs van je gift met een folder over de gesteunde projecten, in een mooi bedrukte enveloppe met Japanse sluiting. Mooi meegenomen: voor een gift vanaf 40 euro ontvang je een fiscaal attest waarmee je volgend jaar 45% van je gift terugkrijgt via de belastingen.

Join For Water is de enige water-ngo in België en garandeert water voor mens en natuur, vandaag én morgen. Dat doet de ngo in 9 landen in Afrika en Latijns-Amerika, met verschillende partners. Elk jaar beschermt en herstelt Join For Water zo waterrijke natuur, goed voor een oppervlakte van 75.000 voetbalvelden. 100.000 mensen plukken jaarlijks de vruchten van beschermde ecosystemen, of krijgen duurzame toegang tot water.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *