OLV & ASZ ziekenhuis bindt de strijd aan tegen darmkanker…

Op zaterdag 30 maart gaan het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis en het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis samen de strijd aan tegen darmkanker. Met de actie ‘De Pot op met Darmkanker’ willen beide ziekenhuizen de bevolking bewust maken van het belang van screening. Alle vragen over preventie, screening, diagnose en behandeling van darmkanker worden die dag tussen 11.00 en 16.00 uur beantwoord door artsen en medewerkers van het OLV en het ASZ, op de infostand aan de Toeristische dienst. Deze sensibiliseringsactie blijkt ook nodig, want in 2017 reageerde slechts 45,4% van de Aalstenaars op de gratis screening van de Vlaamse overheid, terwijl vroegtijdige detectie de kans op genezing aanzienlijk verhoogt.

De campagne ‘De Pot Op Met Darmkanker’ vindt plaats op de Hopmarkt te Aalst op zaterdag 30 maart 2019 van 11.00 tot 16.00 uur. Tijdens de wekelijkse markt zullen de winkelende Aalstenaars onze campagneploeg zeker ontmoeten. We gaan iedereen uitnodigen om een kwartiertje vrij te maken en onze infokraampjes te bezoeken die staan opgesteld aan of in het gebouw van de toeristische dienst van de Stad Aalst.

Op de informatiestand rond Preventie leggen onze diëtisten uit hoe je via een evenwichtige voeding het risico op darmkanker en andere aandoeningen kunt inperken. Er zal ook een smoothiefiets staan waarmee je met eigen spierkracht een mixer aandrijft die yoghurt, groenten en fruit omtovert tot een smakelijk en gezond drankje. Het belang van voldoende beweging zal ook op een ludieke manier worden overgebracht. Geen saaie infosessie maar beleving voor het hele gezin!

Daarna zal je naar de informatiestand rond Screening worden geleid. De lage deelname-graad aan het bevolkingsonderzoek is wellicht te verklaren doordat velen de stoelgang- of iFOB-test iets vreemd vinden. Daar gaan we hier dus iets aan doen. iFOB staat voor immunochemische faeces occult bloedtest. In de volksmond wordt deze test ook wel eens de “mascaratest” genoemd. Het testsetje lijkt immers op een mascaraflacon. Met een gelijkaardig borsteltje wordt een kleine hoeveelheid uit de stoelgang of faeces genomen. Dat wordt terug in de flacon gestopt en doorgestuurd naar het laboratorium. Poepsimpel! In het labo onderzoekt men of er occult bloed in de stoelgang aanwezig is. Occult bloed is bloed dat je met het blote oog niet kan zien. De aanwezigheid van dit soort bloed in de stoelgang is immers een belangrijk signaal.

In 2017 bleek de iFOB-test bij 5,7% van de deelnemers aan het bevolkingsonderzoek afwijkend te zijn. Dat betekent niet automatisch dat er darmkanker bij hen zou vastgesteld zijn. Voor een correcte diagnose is een aanvullend kijkonderzoek van de darm – een coloscopie –  aangewezen. Diagnostiek is dan ook het thema van de volgende informatiestand. Hoe ziet zo een endoscoop eruit? Hoe verloopt een coloscopie? Wat ziet de arts via een coloscopie? Tijdens onze belevingsdag vind je alle antwoorden op deze vragen. Bovendien krijg je de mogelijkheid om doorheen een reuzendarm te wandelen en ontdekken wat een poliep (gezwel in de darm) is en hoe deze eruitziet. Niet elke coloscopie leidt tot de diagnose darmkanker. Toch is het leerrijk om iets meer te weten over de verschillende opties voor behandeling, het thema van een andere informatiestand.  Als er een poliep wordt vastgesteld, zal die meestal verwijderd worden tijdens de colonoscopie.

Indien er een poliep wordt vastgesteld die niet via de coloscopie kan worden verwijderd is een heelkundige ingreep nodig. Het gaat dan meestal om een zogenaamde laparoscopische operatie, waarbij de chirurg via drie kleine sneden (incisies) met behulp van verfijnde, langwerpige instrumenten de poliep verwijdert. Hoe voelt het om zo een instrument zelf vast te houden? Hoe verloopt zo een laparoscopische ingreep? Ontdek het a.d.h.v. een Virtual Reality-bril. Via 3D-simulaties leer je meer over het ontstaan van darmkanker en de werking van een gerichte behandeling met medicatie.

Ten slotte zal ook de lotgenotengroep voor mensengroep met darmkanker, Talk Blue, aanwezig zijn. Zij delen blauwe lintjes uit waarmee je aangeeft dat darmkanker, wat jou betreft, de pot op kan. Het blauwe lintje is meteen ook een teken van solidariteit met darmkankerpatiënten en hun omgeving.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *