OCMW Aalst stuurt activeringstrajecten bij…

De bestrijding van het coronavirus dwingt sociale organisaties en bedrijven die OCMW-cliënten activeren om hun werkvloer tijdelijk te sluiten. “OCMW Aalst doet er alles aan om zoveel als mogelijk activeringstrajecten, met respect voor de veiligheid en gezondheid, verder te zetten of bij te sturen”, zegt schepen van Sociale Zaken Sarah Smeyers (N-VA).
Aalst zette de afgelopen jaren sterk in op activering van OCMW-cliënten. Uit cijfers van de federale overheidsdienst Maatschappelijke Integratie (POD MI) blijkt dat Aalst samen met
OCMW Antwerpen koploper is in het activeren van mensen die leefloongerechtigd zijn.

“Helaas gooit het coronavirus roet in het eten om uitmuntende activeringsresultaten te kunnen voorleggen in 2020. “De maatregelen bemoeilijken de opstart van nieuwe activeringstrajecten, aangezien er enerzijds werkvloeren sluiten en anderzijds terughoudendheid is bij sommige beschikbare werkplaatsen”, verduidelijkt Smeyers.
Zo sloten onder meer De Loods, vzw Stroom, Groep Intro en Goed Wonen hun deuren. Hierdoor stopten ook de lopende trajecten op hun werkvloer. “Team Activering van het OCMW heeft snel gehandeld en deze OCMW-cliënten indien mogelijk geheroriënteerd naar andere locaties. Zo schoten Steunpunt Welzijn, Levensvreugde en Speelplaneet ons te hulp. Tien OCMW-cliënten grepen hierbij de kans om hun traject elders verder te zetten”, zegt de schepen.

Voor wie niet aan de slag kan, heeft het OCMW intussen technische werkloosheid aangevraagd. Het beperkt zich slechts tot 23% van de doelgroep. Smeyers geeft nog mee dat het OCMW intussen de screening en voorbereidingen van alle activeringstrajecten verder zet. “Zodat na de verstrengde maatregelen onmiddellijk alle OCMW-cliënten terug aan het werk zijn”, aldus de schepen.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *