OCMW Aalst evalueert corona-impact…

Sinds maart vorig jaar daalt het aantal leefloongerechtigden. Op vraag van gemeenteraadslid Pieter Cassiman (N-VA) evalueert schepen van Sociale Zaken Sarah Smeyers (N-VA) de corona-impact op het Aalsterse OCMW. “Vanaf het begin van de pandemie werd het steunkader aangepast, maar onze OCMW-visie wijzigde niet. Want hoe je het draait of keert, voor een kwetsbare persoon is het ook zonder pandemie elke dag crisis”, verduidelijkt Smeyers. De schepen verwijst naar de federale subsidie van 500.000 euro voor OCMW Aalst. In tegenstelling tot andere lokale besturen heeft Aalst nog niet de helft van deze subsidie besteed. “Het is niet omdat er belastinggeld voorzien was, dat het blind moest worden uitgegeven. Ook in crisistijden moet OCMW-steun enkel gaan naar wie er echt recht op heeft”, zegt Smeyers. “OCMW’s die nu allerhande tijdelijke, niet-structurele acties voor hun cliënten op poten hebben gezet wordt het straks een harde noot om te kraken nu de coronasteun wegvallen is”, aldus Cassiman.

Zo’n structurele maatregel van OCMW Aalst is hun laptopproject. “Een paar maanden voordat de coronapandemie uitbarstte, ontstond een OCMW-laptopproject. Ons OCMW kon via een structureel aanbod dus vlot inspelen op de vraag naar digitale ondersteuning ten tijde van de pandemie. Intussen ontvingen meer dan 450 kwetsbare Aalstenaars een laptop”, zegt Cassiman.

Intussen daalt het leeflooncijfer en de lidmaatschappen bij de sociale kruidenier van het OCMW. Vanaf de doorbraak van de coronapandemie tot maart 2021 steeg het aantal leefloongerechtigden tot 853 personen. “Sindsdien daalt het aantal richting  de pre-coronasituatie. Tijdens het piekmoment deden 536 gezinnen een beroep op de sociale kruidenier van het OCMW. In februari klopten er nog 479 gezinnen aan”, zegt Smeyers.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Politiek. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *