Ninove realiseert grootste Vlaamse bosuitbreiding ooit…

Meer bos is nodig: voor het klimaat, voor de biodiversiteit, voor onze rust en welbevinden. Daar is iedereen van overtuigd, maar het makkelijker gezegd dan gedaan. Natuurpunt Ninove pakt in dit kader uit met een toch wel opmerkelijk project. Ze kreeg de voorbije maanden de unieke kans om maar liefst 41 ha extra natuur te verwerven tussen Aspelare en Sint-Antelinks. 33 Ha daarvan wordt nieuw bos. Dit is onmiddellijk een flinke hap van de 700 ha nieuw bos waarvoor Natuurpunt zich op Vlaams niveau deze legislatuur engageerde: de Beverbeekvallei in Aspelare wordt daarmee dit jaar haar meest omvangrijke bosuitbreiding.

Schepen Wouter Vande Winkel (Groen/Samen) is duidelijk in zijn nopjes met het voorliggende project: ten zuiden van de Dender hebben we het Neigembos op fiets- en wandelafstand. Dat we nu ook op de andere flank van de Dendervallei een omvangrijk bos helpen creëren, dat dan eveneens voor die kant op wandel- en fietsafstand komt te liggen, is uiteraard fantastisch nieuws. Het plan vult mee het klimaatconvenant in dat Burgemeester Tania De Jonge ondertekende en waarin we intussen onze ambitie verder aanscherpten naar 40% vermindering van de CO2-uitstoot tegen 2030. De stad gaat het klimaatactieplan actualiseren en binnenkort stelt het college ook haar klimaatadaptatieplan voor. In het agrarische valleilandschap van de Dender en onze beekvalleien subsidieert de stad ook het onderhoud van knotbomen, zoals wilgen. De stad wil samen met de burger het verschil maken en vindt bij Natuurpunt hierin al jaren een constructieve en betrouwbare partner.’

‘Een dergelijk project overstijgt de draagkracht van een lokale vereniging’, zegt Erna Lauwaet. ‘Gelukkig vonden we een luisterend oor bij het stadsbestuur, waar er bereidheid is om mee te investeren, zodat we ons de stap van de grote investering waagden. De samenwerking met de stad zoals we die hebben met het opengestelde Speelbos en geboortebos Venebroeken aan het kruispunt de Dollar, kan hier model staan. Met giften van bedrijven en gezinnen en privaatinitiatieven hopen we de rest van de financiering op termijn rond te krijgen. Het aankopen, omvormen, aanplanten en beheren van 400.000m2 (of ongeveer 80 voetbalvelden!) bijkomende natuur kost handenvol geld en massa’s tijd en energie. We willen deze gigantische klus klaren binnen de drie jaar om dan klaar te staan voor nieuwe uitdagingen. Zo maken we samen stap voor stap Ninove beter, groener, mooier en meer leefbaar. Wie een steentje wil bijdragen kan een gift doen op BE56 29302120 7588 met vermelding “Gift Beverbeekvallei project 6241”.

En mensen die daadwerkelijk de handen uit de mouwen willen steken? Die zijn welkom op zaterdagen 6 en 13 november en zondag 28 november in de Waagstraat te Aspelare. Zondag 21 november is de grootste plantdag en dan spreekt men af in de Cyriel Prieelstraat te Aspelare. De aanplantingen zijn doorlopend van 09.00 tot 16.00 uur. Verenigingen maken een afspraak op natuurpuntninove@hotmail.com. Elke Ninovieter ontvangt nog de komende weken een folder met informatie en een oproep tot steun.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *