Ninoofse biënnale actuele kunst biedt gratis KRASJ-concerten en een nocturne…

KRASJ, de biënnale actuele kunst, startte veelbelovend op 3 en 4 september. De komende vier weekends, tot en met 2 oktober, kan je op zes locaties in het centrum van Ninove terecht voor een ‘(on)mogelijke ontmoeting’ met het werk van 14 kunstenaars, uitgenodigd door curator Ante Timmermans. Maar er staan ook drie gratis concerten in de kapel van het Klooster HH Harten, de startlocatie in de Burchtstraat, op het programma. Het eerste concert op zondag 18 september is er een van Razen. Bijtende timbres van doedelzak, monochord en schalmei én improvisaties die de linken bloot leggen tussen etnische rituele muziek, hedendaags klassiek, de psychedelische jamcultuur uit de jaren ’60 en Oude Muziek: op dit vreemde, hybride kruispunt situeert zich de avontuurlijke muziek van dit kwartet, dat bestaat uit Brecht Ameel (snaren), Kim Delcour (blokfluiten, doedelzak, rietinstrumenten), Jean-Philippe Poncin (klarinetten) en Berlinde Deman (bastuba en serpent).

Donderdag 22 september kleuren Teun Verbruggen en Hans Beckers de nocturne. De muziek van Teun Verbruggen (onder meer bekend als drummer van Jef Neve en Flat Earth Society) staat bol van verbeelding en een onophoudelijk zoeken naar een verfrissend geluid. Op de KRASJ-nocturne brengt hij een concert met beeldend kunstenaar Hans Beckers (aanwezig op KRASJ 2018). Beckers’ werk focust vooral op geluid, installaties, muziek (met zelfgemaakte instrumenten) en performances.

Het concert van Verbruggen en Beckers is onderdeel van een nocturne, maar je kan er ook apart naartoe. Tijdens de nocturne bezoek je de KRASJ-locaties onder leiding van Ante Timmermans en Frank Maes en zijn er verschillende ‘artist meets & talks’.

Op de slotdag van de biënnale op zondag 2 oktober brengt KRASJ twee concerten met artiesten van het label Aspen Edities, waarvoor KRASJ-samensteller Ante Timmermans al beeldend werk leverde. Euphoniumspeler Niels Van Heertum, actief in verschillende Belgische jazzprojecten, dans en theater, verzorgt eerst een soloconcert. Nadien plaatsen Ruben Machtelinckx (banjo) en Frederik Leroux (percussie) het muzikale orgelpunt achter KRASJ-6: als Poor Isa bracht dit duo in 2019 het album Let’s Drink The Sea And Dance uit. Benieuwd welke vonken dit geeft in de kloosterkapel.

Praktisch: KRASJ-6. Elke zaterdag en zondag van 3 september tot en met 2 oktober van 14.00 tot 18.00 uur. Startlocatie: Klooster HH Harten (Burchtstraat 47-49 in Ninove).

KRASJ-concerten: – zondag 18 september om 15.00 uur: Razen – donderdag 22 september om 20.30 uur: Teun Verbruggen & Hans Beckers – zondag 2 oktober om 14.30 uur Niels Van Heertum en om 15.15 uur Poor Isa.

Alle concerten vinden plaats in de kapel van het klooster HH Harten (Burchtstraat 47-49), zijn gratis en beginnen stipt. Tijdens de concerten is de kapel, met werk van Angyvir Padilla, niet toegankelijk voor de bezoekers van KRASJ. Er is nog de nocturne aanstaande donderdag 22 september om 19.00 uur. Gratis, maar wel inschrijven via cultuur@ninove.be Alle info: www.ninove.be/krasj

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Cultuur. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *