Nexans is de nieuwe job killer anno 2019 volgens PVDA Aalst…

De Partij van de Arbeid betuigt haar steun aan de werknemers van Nexans. Donderdag 24 januari raakte bekend dat het bedrijf vijftig jobs gaat schrappen op de site in Erembodegem. Het is al de tweede winstgevende multinational in Aalst die op korte tijd jobs schrapt. In 2017 herstructureerde Tereos Syral en nu dus Nexans. “Deze herstructurering past in de winststrategie van het bedrijf,” zegt Alexander Van Ransbeeck van de PVDA. “Voor ons is het echter onaanvaardbaar dat bedrijven die winst maken werknemers op straat zetten.” Nexans is actief in meer dan vijftig landen en dus geen klein bedrijfje. De multinational boekte in 2017 een nettowinst van 127 miljoen euro, meer dan dubbel zoveel als het jaar ervoor. [1] In 2017 bedroeg het bruto bedrijfsresultaat 270 miljoen euro. [2] In 2021 wil Nexans haar bedrijfsresultaat bijna verdubbelen naar 500 miljoen euro. [3] Het is Nexans dus om de winst te doen.

Dat de herstructurering de werknemers treft, weet Nexans maar al te goed. Zo stelt het bedrijf dat ze de sociale impact van de herstructurering zo klein mogelijk wil houden. In feite wil Nexans vooral dat de vakbonden en de werknemers de herstructurering slikken. De verbetering van de de competitiviteit dient daarbij als glijmiddel. CEO Christopher Guérin wil daarvoor de consultatierondes met de vakbonden gebruiken. [4] Dit wijst er echter op dat het bedrijf er niet gerust in is.

Het dochterbedrijf van Nexans waartoe de site in Erembodegem behoort, Nexans Network Solutions NV [5], maakte sinds 2014 onafgebroken winst. Vanaf 2014 tot en met 2017 gaat het om meer dan 22 miljoen euro winst. [6] In de jaren daarvoor maakte het bedrijf steeds verlies. “Het is dankzij de werknemers dat het bedrijf terug winst maakt,” zegt Alexander Van Ransbeeck. “Als bedanking krijgen zij een herstructurering. Dit is mensen in de miserie storten. Nexans wordt de nieuwe job killer in Aalst, en dat om haar winst te verhogen. Voor ons is dit onaanvaardbaar.” De PVDA is solidair met de vakbonden en de werknemers van Nexans.

Dit bericht is geplaatst in Economie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *