Negatief advies aan Deputatie voor opvullen Vlamovenput…

Gezien de grote betrokkenheid van de bevolking en het bestuur, het voordeel van het behoud van de Vlamovenvijver voor fauna en flora en de mogelijke hinder die de werken met zich meebrengen, heeft het college van burgemeester en schepenen van Denderleeuw beslist om een negatief advies te verlenen aan de Deputatie voor het opvullen van de Vlamovenput. Schepen voor Mobiliteit Yves De Smet licht het besluit toe: “Ook al hebben we als gemeente enkel een raadgevende stem en ligt de uiteindelijke beslissing bij de VVO, toch vinden we het belangrijk om met dit advies een krachtig signaal te geven. De kouter wordt op dit moment heel intensief gebruikt door recreanten en duurzaam woon- en werkverkeer. Het transport van de opvulgrond brengt de bruikbaarheid en veiligheid van deze verbinding voor voetgangers en fietsers in het gedrang. Daarnaast kent de huidige leemontginning een jaarlijkse rustperiode, van 1 december tot 28 februari. In deze aanvraag wordt zo’n rustperiode niet voorzien.”

De opvulling van de Vlamovenijver zou volgens de aanvrager geen belangrijke impact hebben op het leefgebied van fauna. “De vijver is echter een belangrijke stapsteen in het landschap, net omdat de omliggende landbouwgronden zeer weinig beschutting, nest- en voortplantingsplaatsen te bieden hebben”, vertelt schepen voor Duurzaamheid en Milieu Andy Depetter. “De aanwezigheid van water, hellingen, ruigtes en struikgewas in het gebied is zeer aantrekkelijk voor allerlei fauna. Over het lot van het visbestand in de vijver wordt zelfs niet gesproken. Deze zouden simpelweg worden bedolven onder de aangevoerde grond. Kortom, zowel voor de mensen als de fauna en flora lijkt het dempen van de put ons niet aangewezen”, besluit de schepen.

Yves De Smet pikt hier op in: “Ons engagement is uiteraard niet nieuw, zowel vroeger als nu heeft politiek Denderleeuw, over alle partijgrenzen heen, er altijd alles aan gedaan om de Kouter te vrijwaren. Denk maar aan de actie rond Red de Kouter, waarin de gemeente het voortouw nam. Zo werd er in de periode ’88-’94 een poging gedaan om het gebied via een ‘BPA Vlamoven’ te herbestemmen van landbouw naar recreatie, maar dit werd geweigerd door het Vlaams Gewest. Een tweede poging tot behoud van de Vlamoven werd gedaan met het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan in 2003 en opnieuw ontvingen we een negatief antwoord, deze keer van het Agentschap Landbouw. Eind 2015 ondernamen we dan een poging om de Vlamoven aan te kopen, maar jammer genoeg is dit niet gelukt. Deze acties wijzen op de wil van het bestuur om de Vlamoven te behouden. Ook dit advies is daar een voorbeeld van.”

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *