N-VA Ninove vragende partij om peukentegels te leggen…

In de stad Ninove wordt veel aandacht besteed aan de strijd tegen zwerfvuil en sluikstorten. Maar wat met het ontelbaar hoog aantal sigarettenpeuken en kauwgommen die dagelijks op de grond terecht komen? Kijk maar aan bushaltes, de ingang van ons winkelcentrum, e.d. Deze dienen dagelijks opgeruimd te worden door de diensten van onze stad. Asbakken die aan de ingang van de winkelcentra of aan bushaltes staan, je komt ze doorheen de hele stad tegen. Dit is voor niet-rokers, maar ook rokers die hun sigaretten bovenop de stapel moeten duwen, onaangenaam.’  Zegt Laura Peeters van N-VA Ninove. ‘Een project dat mijn aandacht trok en een succes blijkt te zijn in andere steden en gemeenten is dat van de asbaktegel of peukentegel.’ Deze is van metaal en zit verzonken in de straat. Een tegel die bestaat uit een rooster, waarin sigarettenpeuken of kauwgom kan gegooid worden.

Naast het feit dat dit een oplossing is voor een properdere omgeving is dit tegelijkertijd vandalismevrij in tegenstelling tot de staande bakken of asbakpalen. Een propere omgeving, trekt minder afval aan en geeft een veiliger gevoel aan onze inwoners en bezoekers. Iets waar wij met N-VA veel belang aan hechten.

Naast dit alles kunnen ze op een eenvoudige manier worden leeggemaakt. Aan de hand van een speciale sleutel kan je het rooster openen en de volle korf eruit halen. Ook regenwater wordt door speciale gleuven afgevoerd en de ruimte onder de binnenbak zorgt dat het regenwater de grond in kan. De goedkope kostprijs van een peukentegel zorgt voor een onmiddellijke verbetering van de leefbaarheid in de stad en het milieu.

In andere gemeenten is dit project succesvol uitgevoerd. ‘Het kan gebeuren dat er eens een kauwgom of peuk naast de tegel wordt gegooid, maar dit gaat dan eerder om een uitzondering dan een dagelijks fenomeen.’ Zegt Laura. Zelf wandel ik dagelijks voorbij de Ninia waar de grond bestaat uit een festijn van kauwgommen. Mijn oudste dochter gaf de opmerking: ‘mama, de grond is precies een dalmatiër.’

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *