Monument aan het Grupellopark ‘den olifant’ ter sprake…

Het eerbetoon aan het koloniaal verleden heeft geen plaats meer in samenleving van vandaag, volgens Nick Dobbelaere van PVDA Geraardsbergen. Het koloniale monument aan het Grupellopark is een eerbetoon aan een periode van gruwelijke misdaden, zegt Dobbelaere. We zijn in het jaar 2020, compleet ongepast om het in zijn huidige vorm te behouden. Laten we van ‘den olifant’ een monument maken dat mensen verbindt”, zegt Dobbelaere. Er is tegenwoordig opnieuw veel te doen rond standbeelden van Leopold II, de tweede koning der Belgen en verantwoordelijk voor miljoenen Congolese doden onder zijn bewind. Velen vinden het niet kunnen dat die standbeelden nog altijd onze parken en pleinen sieren, en willen dat ze verdwijnen of worden herwerkt.

In Geraardsbergen staat een monument dat soortgelijke vragen oproept: het koloniale monument aan het Grupellopark, ‘den olifant’. Het is een eerbetoon aan de Geraardsbergenaars die in het begin van de 20ste eeuw in Congo gesneuveld zijn. Gevallen in dienst van de beschaving, staat erop. Woorden die vandaag niet meer kunnen, vindt PVDA Geraardsbergen. Die ‘beschaving’ betekende in de praktijk dat naar schatting tien miljoen Congolezen werden vermoord. De Geraardsbergse kolonialen werkten mee aan dat stuk lelijke geschiedenis van ons land.

Dit eerbetoon aan het misdadige koloniale verleden van ons land heeft geen plaats meer in onze samenleving van vandaag, aldus Nick Dobbelaere. Maar moet die olifant daarom weg, zeker niet vindt de PVDA. “We mogen dat verleden niet verzwijgen. Maar in zijn huidige vorm kan het monument niet blijven staan. We moeten iets anders doen met die olifant.” Waarom niet er een monument voor de vermoorde Congolese slachtoffers van maken, of een kunstwerk dat een verhaal van verbinding brengt tussen verschillende gemeenschappen? Laten we ook zeker de Afrikaanse gemeenschap in Geraardsbergen betrekken bij de herbestemming van dit overblijfsel van een fout verleden”, zegt de voorzitter van PVDA Geraardsbergen.

Overal ter wereld komen op dit moment mensen op straat tegen racisme en discriminatie. “Het is tijd om ook in eigen boezem te kijken en echt komaf te maken met denkbeelden die we in 2020 niet meer willen”, besluit Dobbelaere.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *