Mondmaskerplicht in Aalst verlengt tot eind juni 2021…

De burgemeester van Aalst verlengt het verplicht dragen van een mondmasker binnen de bebouwde kom van Aalst tot en met 30 juni van dit jaar. Sp.a Aalst fractievoorzitter Sam Van de Putte reageert verontwaardigd. De vorige politie-verordening liep tot vandaag. Tijdens de gemeenteraad van 23 februari, amper enkele dagen geleden, stond de verlenging niet op de agenda. Het debat hierover kan dus pas op 30 maart gevoerd worden, wanneer de politieverordening alweer een maand van kracht is. Het democratisch debat over het nut van de mondmaskerplicht binnen de bebouwde kom van Aalst wordt hiermee gefnuikt. De werkwijze van de Burgemeester druist ook in tegen wat hij zelf van de federale regering verwacht.

Van de Putte vindt de mondmaskerplicht binnen de bebouwde kom van de stad overkill. Dat standpunt herhaalde hij al meermaals op de gemeenteraad: “Aalst is een van de weinige steden en gemeenten in Vlaanderen waar een algemene mondmaskerplicht geldt. Wanneer je wil dat de inwoners van onze stad het blijven volhouden, dan moet het dragen van een mondmasker ook nuttiger ingevuld worden. Quasi het volledige grondgebied van onze stad is bebouwde kom. Dat is goed want autoverkeer moet hier de snelheid matigen. De koppeling aan de mondmaskerplicht is echter absurd. Op plaatsen waar weinig volk is, is het verplicht dragen van een mondmasker volstrekt zinloos”.

“Het gezond verstand zegt dat wanneer je geen anderhalve meter afstand kan houden van anderen, je een mondmasker moet dragen. De regel is dus nuttig op markten, in winkelstraten en aan winkels in deelgemeenten, in openbare gebouwen, in schoolomgevingen en in de buurt van het bus- en treinstation. Hier kan je, zoals andere steden en gemeenten, zelfs nog met tijdslots werken” zegt Van de Putte.

sp.a Aalst vraagt een aanpassing van de politieverordening. “Hierdoor valt het verplicht dragen van een mondmasker weg binnen de bebouwde kom en wordt die vervangen tot het verplicht dragen van een mondmasker binnen en op de Wallenring van Aalst. Op andere plaatsen moeten inwoners ten allen tijde verplicht een mondmasker op zak hebben voor als het plots druk zou worden op rustige plekken. Zo ben je steeds voorbereid op onverwachte situaties waarin de veilige afstand niet gegarandeerd kan worden” legt Sam uit.

“Het dragen van een mondmasker mag geen ‘ritueel’ worden. De algemene verplichting maakt het vooral gemakkelijker voor wie op de handhaving moet toezien maar de inwoners van Aalst hebben niet langer het gevoel dat ze iets nuttigs aan het doen zijn. De parameter moet zijn: waar veel mensen samenkomen, draag je een masker. Wanneer je ’s ochtends of ’s avonds ergens de hond uitlaat is dit dus compleet nutteloos ” besluit Van de Putte.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *