Minister Diependaele investeert in Oost-Vlaams erfgoed…

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele zet het licht op groen voor vier restauratieprojecten in de provincie Oost-Vlaanderen. De Vlaamse overheid kent voor deze projecten samen een premie van 365.121,30 euro toe. “Dankzij de standaardpremie kunnen eigenaars van onroerend erfgoed via een eenvoudige procedure snel een ondersteuning krijgen om hun erfgoed te onderhouden. Ik ben erg blij dat er massaal gebruik gemaakt wordt van deze regel om het erfgoed in goede conditie te houden. Dat is de beste manier om dure restauraties in de toekomst te vermijden”, aldus minister Diependaele. Zo zal de voorgevel van café Graaf van Egmont op de Grote Markt in Aalst gerestaureerd worden om verdere verwering te voorkomen. Op basis van een bouwhistorisch onderzoek en oude postkaarten wordt de natuurstenen borstwering gereconstrueerd. In het groot salon op de eerste verdieping wordt het oorspronkelijke stucwerkplafond gerestaureerd om de historische context van het salon in ere te herstellen. Het zat verborgen onder een systeemplafond. Ook het plafond van de zolderverdieping krijgt opnieuw een gepleisterde afwerking.

Voor deze restauratiewerken is een premie van 80.664,19 euro toegekend. Op de plek waar nu de herberg ‘Graaf van Egmont’ staat, lag het eerste Landhuis van Aalst (’s Gravensteen). Dat landhuis werd afgebroken in 1776. De herberg is gebouwd in 1777 en werd opgetrokken uit de herbruikte en herkapte zandsteen van het vroegere Steen. Het werd ingericht als herberg rond 1851. In 1997 werd de herberg beschermd als monument. Meer info over het monument kun je lezen via deze link.

Nog verbeteringswerken dienen zich aan op het dak en aan de gevels van het kasteel van Boelare in Geraardsbergen. Dit kasteel staat momenteel leeg en wordt herbestemd tot ruimte voor socio-culturele activiteiten met een keuken voor de rusthuisgroep ‘Baronie van Boelare’ en een conciërgewoning. Er zijn restauratiewerken gepland aan het exterieur van de parkvleugel en het verbindingsvolume tussen park- en watervleugel. Het gaat om het herstel van gevels, daken en schrijnwerk en schilderwerken. Bij een vorige verbouwingsfase is het interieur zwaar beschadigd. De geplande werken zullen zorgen voor het onderhoud en herstel van het erfgoed.

Voor de restauratiewerken is een premie van 100.000 euro toegekend. Het kasteel heeft historische waarde als oorspronkelijk omgracht kasteel aan de oever van de Dender, dat de zetel van de baronie van Boelare herbergde. Oorspronkelijk werd het in renaissancestijl gebouwd, maar na een brand werd het aangepast in Lodewijk XV-stijl, om in de loop van de 19e eeuw verder aangepast te worden. De artistieke waarde ligt in de interieurdecoratie, die gekenmerkt wordt door 18e-eeuws stucwerk met rocaillemotieven, grisaille schilderijen met putti ’s in de deurstukken, monumentale marmeren schouwen in Lodewijk XV- en XVI-stijl en 18e-eeuws schrijnwerk. Dit alles vormt een homogeen en waardevol geheel met de interessante gevelarchitectuur. In 1987 werd het kasteel beschermd als monument, het kasteeldomein werd tegelijkertijd beschermd als dorpsgezicht. Meer info over het monument kun je lezen via deze link.

Een derde project vinden we in Sint-Lievens-Houtem. Hier worden verbeteringswerken uitgevoerd aan de vijver en de walgracht voor de pastorie Sint-Stephanus-vindingparochie in Sint-Lievens-Houtem. In de tuin van de pastorie Sint-Stephanus-vinding in Sint-Lievens-Houtem (Zonnegem) worden hydrologische werken uitgevoerd om de omgeving rond de pastorie duurzaam te herstellen. De watertoevoer en -afvoer worden hersteld en ook de beschoeiing van de walgracht en de vijver wordt opgeknapt. Vorig jaar werden de eerste opruimwerkzaamheden uitgevoerd. De tuin is de thuisbasis van het natuureducatief centrum van de gemeente Sint-Lievens-Houtem. Voor de restauratiewerken is een premie van 52.012,92 euro toegekend. (Foto: Wikimedia)

De pastorie in Zonnegem werd in 1859 gebouwd op de plaats van de vroegere 17e-eeuwse pastorie, waarvan de funderingen nog zichtbaar zijn op de binnenplaats. De omwalde pastorie is gelegen in een beboomde tuin met vijvers. In 2003 werd de pastorie beschermd als monument. Meer info over het monument kun je lezen via deze link.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *