Meest energiezuinigste woningen komen in Lede te staan…

In de Spoorstraat te Lede bouwt de firma Durabrik een kleine energiezuinige woonwijk met in totaal zes halfopen en één open bebouwing. Deze woningen zullen voorzien zijn van energiezuinige snufjes. Zo zal bijvoorbeeld de vaatwasser en de wasmachine pas draaien op een moment dat er veel zonne-energie wordt geproduceerd. Met een E-peil lager dan 10 zal het energieverbruik van deze woningen zo goed als niets zijn. Als je weet dat de energieprijzen in de komende jaren alleen maar gaan stijgen, lijkt dit geen overbodige luxe. Voor nieuwbouwwoningen mag het E-peil vandaag niet hoger zijn dan 30. Onder de 10 duiken is echter een huzarenstuk. “Daarvoor gebruiken we een combinatie van zonnepanelen, een warmtepomp en een energiemanagementsysteem of EMS”, aldus Evelien van Kemenade van Durabrik. Een coöperatief model, waarbij de gezinnen hun energie samen opwekken en verdelen, is de wijk vooralsnog niet. “Elke woning krijgt een eigen EMS die er per woning kan voor zorgen dat vaatwasser en de wasmachine pas draaien op een moment dat er veel zonne-energie wordt geproduceerd.”

Het lage E-peil is om meerdere redenen goed voor de portemonnee. De overheid beloont vooreerst eigenaars van woningen die (veel) beter doen dan de geldende eisen. “Bewoners van deze woningen zijn inderdaad vijf jaar vrijgesteld van onroerende voorheffingen.” Het energiemanagementsysteem levert nog een extra besparing op je energiefactuur. “Elke woning wordt uitgerust met vijf slimme stopcontacten waarop toestellen zoals een vaatwasser of wasmachine aansluitbaar zijn.”

Deze toestellen vragen veel energie en kunnen geactiveerd worden op het moment dat dit het voordeligst is. “Wanneer er bijvoorbeeld veel zon en er dus veel elektriciteit wordt opgewekt door de zonnepanelen op het dak.” De uitdaging voor de toekomstige bewoners wordt het vinden van toestellen die aansluitbaar zijn op het energiemanagementsysteem. Durabrik belooft alvast een, in de minimumprijs van 399.000 euro inbegrepen, ingebouwde keuken. De markt wat betreft intelligente(re) toestellen evolueert eveneens bijzonder snel. Afwachten of vijf intelligente stopcontacten binnen enkele jaren nog zullen volstaan. In totaal komen in de nieuwe wijk 7 nieuwe woningen: zes halfopen bebouwingen en één open bebouwing. De verkoop ervan is recent gestart. Meer info over het project in de Spoorstraat in Lede op  www.durabrik.be.

(Foto: Durabrik)

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *