Meerderheidspartijen weigeren grondwater op te sparen…

Ongehoord dat ons voorstel om opgepompt werfwater ter beschikking te stellen aan burgers en landbouwers door CD&V en N-VA weggestemd werd. Alle andere partijen stemden voor, zegt Dirk Janssens Voorzitter STERK! in Erpe-Mere. Wie de reportage van Pano vorige week zag, kon namelijk nogmaals zien hoe hard de droogte Vlaanderen treft. Veel harder dan gelijk welke andere regio in Europa! Toch werd ons eenvoudig voorstel, dat in zoveel andere gemeenten al van kracht is, weggelachen. In Aalst bijvoorbeeld werd eenzelfde voorstel wél goedgekeurd over alle partijgrenzen heen. Meerderheid én oppositie.

De ‘bronbemaling’ op een bouwwerf pompt namelijk makkelijk 10.000 liter grondwater per uur naar de riolering! Door het plaatsen van een aftappunt kunnen buren en landbouwers gratis water gebruiken om tuinen te sproeien, auto’s te wassen of velden te bewateren. Allemaal weggestemd door 2 partijen. Wie kan trouwens begrijpen dat het woord “droogte” niet één maal voorkomt in het beleidsplan van deze meerderheid?

Schepen Reinold De Vuyst zei op de gemeenteraad: “Een lozing in de riolering zal je in Erpe-Mere niet meer zien.” Gek dat wij eergisteren dan toch foto’s namen van een werf in Erpe waar het grondwater volop in de riolering verdwijnt! Het probleem van verdroging wordt door de schepen duidelijk onderschat. Zo werd het aantal aanvraagdossiers voor bronbemaling telkens weer naar boven bijgesteld. Op de gemeenteraad van 29/09/2020 heeft de schepen het over gemiddeld 5 aanvraagdossiers voor bronbemaling per jaar. Op de gemeenteraad van 26/01/2021 ging het plots al over 14 per jaar en vandaag gaat het blijkbaar over een 20-tal dossiers per jaar. Probeert men de ernst van het probleem hier onder de mat te vegen? Of is er een andere reden dat de correcte cijfers zo moeilijk boven tafel komen?

Wij rekenden het alvast even uit! Voor de (huidige) 20 werven gaat dit om een verlies van 360.000.000 liter grondwater of 144 olympische zwembaden. Grondwater waar niemand nog iets aan heeft! Niet de bodem, niet de burger, niet de landbouwer. En dit is dan nog een héél voorzichtige berekening. Mogen we dan echt niets terug vragen van bv al die bouwpromotoren die onze gemeente vol appartementen bouwen? Is het plaatsen van een aftappunt voor recuperatie van werfwater dan écht te veel gevraagd? ALLE oppositiepartijen vonden van niet. CD&V en N-VA vinden van wel. Wie begrijpt hen nog?”Jammer dat constructieve voorstellen, gesteund door alle oppositiepartijen, weggestemd worden. Zonder enige uitleg, aldus Bart Bataillie secretaris STERK!.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Politiek. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *