Massale vissterfte in het Denderbekken…

De voorbije maanden werd meerdere keren melding gemaakt van vissterfte in het Denderbekken. Vissen die massaal naar zuurstof happen en sterven ter hoogte van de Denderbellesluis, maar ook verderop in Gijzegem, Hofstade en Aalst werden die problemen gemeld. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) kondigde een onderzoek aan. In de periode van 1 januari 2020 tot en met 30 september 2020 deden zich maar liefst 9 vissterftes voor op de Dender tussen Aalst en Denderbelle. Dat vernam Mieke Schauvliege, Vlaams parlementslid voor Groen, van minister van Omgeving Zuhal Demir (NVA). De Vlaamse Waterweg (DVW) heeft in totaal 4,31 ton dode vis afgevoerd.

De brandweer heeft samen met het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en DVW voor extra zuurstof gezorgd door middel van het plaatsen van beluchters. Vissterftes zijn in de meeste gevallen het gevolg van een zware organische verontreiniging. VMM brengt in dergelijke situaties steeds de waterbeheerder en andere betrokken agentschappen op de hoogte. Zo kunnen in onderling overleg gepaste maatregelen genomen worden.  Wanneer mogelijk spoort VMM actief de vervuilingsbron op, met als doel herhaling tegen te gaan.

De oorzaak van de massale vissterfte op de Dender werd vooralsnog niet gevonden. Op initiatief van het CIW bekkensecretariaat Dender is een samenwerking opgestart met alle betrokken partijen (VMM, ANB, DVW, Aquafin, Stad Aalst en Gemeente Lebbeke) om dit gezamenlijk aan te pakken. De bedoeling is om multiparametersondes op strategische plaatsen in het Denderbelle in te zetten om zo de bron van deze terugkerende vervuiling op te sporen. Het project wordt dit najaar uitgewerkt om in de zomer van 2021 uit te rollen.

Ondertussen blijft de multiparametersonde in Denderbelle ter plaatse en waarschuwt deze als de zuurstofverzadiging onder de kritische drempel van 30% dreigt te zakken. Bij overschrijding van de drempel zullen hulpdiensten, DVW en ANB gevraagd worden om vluchters te plaatsen om zo vissterfte te vermijden.

De vissterfte in de Dender is niet de enige vissterfte in Vlaanderen. De laatste jaren stijgt het aantal vissterftes in onze rivieren en kanalen sterk. Tussen 2015 en 2019 werden maar liefst 144 gevallen van vissterfte vastgesteld, waarvan 95 de laatste twee jaar. De klimaatverandering zorgt ervoor dat we te maken hebben met lagere periodes van droogte en hevigere onweders.  De vele vissterftes zijn hierdoor te verklaren. Bij periodes van lange droogte is er zuurstoftekort in het water. Bij hevige onweders, wordt massaal vuil water geloosd.

“De opeenvolging van incidenten tonen duidelijk aan dat het probleem verder onderzocht moet worden om nog meer vissterfte te vermijden. Groen Lebbeke apprecieert het signaal van minister Demir dat ze de problematiek ernstig neemt,” zegt Tim Pollet, voorzitter Groen Lebbeke. “Wij hopen dat de oorzaak van de verontreiniging zo snel mogelijk gevonden wordt zodat nog meer gerichte maatregelen kunnen genomen worden om verdere vissterfte te vermijden. We volgen het dossier met onze fractie nauwgezet op en zullen ditindien nodig opnieuw naar de gemeenteraad brengen, voegt Lander Wantens, fractieleider Groen Aalst er aan toe.

“De vissterfte in de Dender is geen alleenstaand geval. De laatste jaren steeg het aantal vissterftes in onze rivieren en kanalen sterk. Lange periodes van droogte, maar ook lozing van vervuild water door de gebrekkige rioleringsgraad en de overstortwerking bij hevige regenbuien, zijn belangrijke oorzaken. Laten we volop inzetten op meer gescheiden rioleringen, een betere werking van de overstorten en efficiënte maatregelen tegen de droogte. Groen zal hier in het Vlaams Parlement op aandringen,3 zegt Mieke Schauvliege, Vlaams Parlementslid Groen.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *