Leo Gheeraerdtslaan onderbroken voor snoeiwerken…

De platanen langs de Dender in de Leo Gheeraerdtslaan in Aalst worden tijdens de herfstvakantie gesnoeid. De snoeibeurt is noodzakelijk zodat De Vlaamse Waterweg nv vervolgens werken kan uitvoeren aan de oevers. Deze infrastructuurwerken zijn belangrijk voor de waterbeheersing van de Dender. Tijdens de snoeiwerken wordt veel rekening gehouden met de ecologische waarde van de oude bomen. Om de werken veilig te laten verlopen, wordt de laan volledig afgesloten voor het verkeer, dus ook voor fietsers en voetgangers. Waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg nv is in Aalst volop bezig met de bouw van een nieuwe stuw en sluis. De werken maken deel uit van het grotere project ‘Stuwen op de Dender’. De Vlaamse Waterweg nv wil het risico op wateroverlast in het Denderbekken verkleinen en daarom moeten onder andere de huidige stuwen op de rivier dringend vernieuwd worden. Omdat de huidige stuw in Aalst verplaatst wordt, zal het waterpeil tussen de huidige en de nieuwe stuw dalen. Daarom is het noodzakelijk om in deze zone ook de oevers aan te passen. De platanen in de Leo Gheeraerdtslaan moeten eerst gesnoeid worden vooraleer de aannemer kan starten met deze werken.

Op maandag 29 oktober 2018 begint een gespecialiseerde firma met het snoeien van de bomen. Om de werken vlot en veilig uit te voeren, is het noodzakelijk om de Leo Gheeraerdtslaan volledig af te sluiten voor alle verkeer, dus ook voor fietsers en voetgangers. Er is een plaatselijke omleiding voorzien via de Burchtstraat op de andere oever van de Dender. Zonder onvoorziene omstandigheden duren de werken ongeveer een week. De snoeibeurt staat bewust tijdens de herfstvakantie gepland om de hinder zoveel mogelijk te beperken. Tijdens intensief overleg met de groendienst van de Stad werden goede afspraken gemaakt over het behouden en het snoeien van de monumentale bomenrij. Als waterwegbeheerder erkennen we de grote ecologische waarde van de bomen en de landschapsbepalende functie ervan.

De methode van het snoeien werd vastgelegd na grondig onderzoek. Er wordt een takvrije zone gemaakt door de takken op ongeveer drie meter van de stam te snoeien. De bomen kunnen vervolgens op een afgezaagde tak terug uitlopen. Om de bomen de beste groeikansen te geven gebeurt het snoeien zo symmetrisch mogelijk. Dit wil zeggen dat er bijvoorbeeld ook vanboven en aan de kant van de weg gesnoeid wordt. Ook de bomenrij die niet langs het water staat krijgt een snoeibeurt. De bomen worden tijdens en na de werken goed in de gaten gehouden. Zo is er nog een corrigerende snoeibeurt voorzien eenmaal de bomen opnieuw uitlopen.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *