Leirekensroute zet volgende stap naar fietssnelweg…

Leirekensroute Aalst - Persregio DenderDe Leirekensroute is steeds meer op weg om een echte fietssnelweg te worden. Na de aanleg van extra verlichting, de goedkeuring van het voorrangsprincipe op enkele belangrijke kruispunten en de Vlaamse steun voor een fietstunnel onder de Moorselbaan, heeft de Regionale Mobiliteitscommissie (RMC) nu de startnota omtrent de uitbreiding van de populaire route tot een fietspad van 4 meter breed goedgekeurd. “Het gunstig advies van het RMC is groen licht van de verschillende partners (de beide provincies, de gemeenten langsheen de route en het Vlaams Gewest) voor de uitwerking van de plannen voor de Leirekensroute,” vertelt schepen van mobiliteit Dylan Casaer (SD&P). “De verbreding laat toe om deze populaire fietsroute uit te breiden tot een praktische woon-werkverbinding.”

Eind 2014 besliste de Oost-Vlaamse deputatie om prioriteit te geven aan de aanleg van fietssnelwegen. Zo’n snelweg is een fietsvriendelijke en comfortabele verbinding tussen belangrijke attractiepolen. Er wordt extra ingezet op een conflictvrije en comfortabele fietsrit zonder hindernissen. Zo moet de fietssnelweg mensen een alternatief bieden voor woon-werkverplaatsing met de auto of het openbare vervoer. “Het moto is ‘build it and they will come’, aldus Casaer, “er zijn heel wat mensen die de files beu zijn en de fiets overwegen als alternatief vervoersmiddel. Door hen een veilige en aangename woon- werkverbinding aan te bieden, helpen we hen de overstap naar het stalen ros te maken. Hetzelfde geldt voor ouders die hun kinderen wel per fiets naar school willen laten gaan, maar nu niet goed durven omwille van veiligheid.”

De Leirekensroute loopt door Aalst, Merchtem, Opwijk en Londerzeel en is een belangrijke onderdeel van fietssnelweg F27 tussen Aalst en Brussel. In Londerzeel takt de F27 aan op de F 44 en vormt zo een verdere verbinding richting Antwerpen. Met de goedkeuring van het RMC op zak, kan gestart worden met de concrete uitwerking van de startnota. Op korte termijn blijft stad Aalst ook investeren in het onderhoud van en herstellingen aan de bestaande Leirekensroute.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *