Leef Herzele reageert op keuze winnaars Orde van de Plataan…

Afgelopen vrijdag werden in Herzele de prijzen uitgereikt aan meest verdienstelijke inwoners onder de noemer ‘Orde van de Plataan’. De manier waarop dit is gebeurt is niet de juiste keuze volgens Filip De Bodt van Leef Herzele. Wij citeren: Politiseer de Orde van de Plataan niet. In 2008 besloot de Herzeelse gemeenteraad de Orde van de Plataan op te richten. Het moest een apolitieke erkenning worden voor Herzelenaren die zich op één of ander vlak verdienstelijk gemaakt hadden. De burgemeester zou ze om de zes jaar uitreiken, na consultatie van de fractieleiders in de gemeenteraad, een aantal wijzen en diegenen die het ereteken ooit al gekregen hebben. Zoals veel zaken in onze gemeente, verwatert zo een initiatief wel eens. Na een eerste uitreiking in 2008 werd het stil rond de Orde. In 2014 kwam er niets. Dan maar gewacht tot 2020, dachten wij van LEEF!

We fronsten dan ook wat de wenkbrauwen toen we van onze burgemeester te horen kregen dat er in het verkiezingsjaar 2018 opnieuw een uitreiking zou plaats vinden. Veel overleg was er niet en het blijft vooral speuren naar wie die Herzeelse ‘wijzen’ dan toch zijn. We vonden dit nog vreemder toen bleek dat daar ook mensen bij waren die meededen aan de verkiezingen. Daarop werd het stil. Plots kregen we dan toch een uitnodiging voor een uitreiking, die plaats vond op vrijdag 15 februari. De kandidaat was ondertussen gemeenteraadslid.

LEEF! & GROEN betreurt deze politisering van de Orde van de Plataan. Door de commotie werd het een uitreiking in mineur zonder publieke uitnodiging in de pers. Wij hebben het met iedereen goed voor en waarderen de inzet van alle mensen die het ereteken kregen. Ze hebben het meer dan dik verdiend. Wel willen we ervoor opletten om de organisatie op zich geen stille dood te laten sterven en er voor zorgen dat deze uitreiking opnieuw apolitiek wordt. Verdienstelijke inwoners hoeven niet gekozen te worden door de Open-VLD of door een andere partij die toevallig deel uitmaakt van gelijk welke meerderheid. Men is verdienstelijk voor de ganse gemeenschap en niet enkel voor een politieke kleur of bestuur. De gemeenschap moet de prijs uitreiken en niet het toevallige gemeentebestuur.

Graag stellen we dan ook voor dat de keuze van verdienstelijke inwoners in het vervolg gebeurt door de leden van de Orde van de Plataan zelf. Laat hen maar beslissen wie er bij komt in plaats van de burgemeester in een nauwelijks bestaande overleg met de fractieleiders. Aldus Filip De Bodt Leef Herzele.

Dit bericht is geplaatst in Politiek. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *