Langste Koffieklets voor de ‘Week van de Fair Trade’…

Oxfam-Wereldwinkels viert dan wel haar 50ste verjaardag, de strijd voor eerlijke handel blijft nog steeds hoognodig. Om dit te benadrukken organiseert de ngo tijdens de Week van de Fair Trade (6 tot en met 16 oktober 2021) De Langste Koffieklets. Zowel online als fysiek worden doorheen het hele land allerlei koffieklets evenementen georganiseerd. Het onderwerp aan tafel? Eerlijke handel! Hoe langer je ‘kletst’ hoe meer gewicht de politieke eis van Oxfam-Wereldwinkels krijgt: politici, maak van eerlijke handel een prioriteit.

Oxfam nodigt iedereen uit om het onderwerp ‘eerlijke handel’ te bespreken bij een kopje Oxfam-koffie, -thee of iets anders. Dat kan thuis, onder vrienden en familie, met collega’s op het werk, in de wereldwinkel, op een event … Iedereen kan zijn uurtjes koffieklets registreren op de website, zo wilt Oxfam De Langste Koffieklets organiseren en tegelijkertijd spreektijd afdwingen bij de relevante politici.

Onder het motto ‘Eerlijk duurt het langst” organiseert Oxfam Wereldwinkels in Oost,- en West-Vlaanderen een heuse Koffie Tour. Ze trekken erop uit met de Oxvan en serveren op heel wat plekken gratis koffie!* Binnen de provincie Antwerpen zullen er in de Week van de Fair Trade tal van wandel en fietsroutes georganiseerd worden. In Vlaams Brabant vindt dan weer een heuse Nacht van de Fair Trade plaats waar ook Minister van ontwikkelingssamenwerking M. Kitir en Eva Smets, algemeen directeur van Oxfam België aanwezig zullen zijn.

Op 6 oktober stopt de Oost-Vlaamse koffietour op drie locaties in onze Denderstreek. Dit zal het geval zijn tussen 12.00 en 13.30 uur op het Werfplein in Aalst, tussen 15.00 en 16.30 uur op het Ninia plein in Ninove, en tussen 18.30 en 21.00 uur in de Oxfam wereldwinkel in Geraardsbergen. Mensen kunnen er een gratis kop koffie krijgen en er is heel wat randanimatie en informatie rond de koffiehandel. “Met deze koffiestop willen we van eerlijke handel gespreksonderwerp nummer 1 maken, ons doel is nog steeds om alle handel eerlijk te maken, dan wordt onze organisatie overbodig,” lacht vrijwilligster Lydia Brône. We blijven eerlijke en duurzame handel uitvoeren en promoten, zo bieden we producent en consument een concreet alternatief.”

Oxfam zette als pionier fair trade op de kaart in België. En koffie uit Tanzania was het eerste fairtradeproduct dat over de toonbank ging. Vrijwilligers, klanten en sympathisanten strijden al 50 jaar tegen structureel onrecht en machtsmisbruik en vóór de ondersteuning van tientallen producentencoöperaties. Die strijd is nog niet gestreden. Intussen bevindt de wereld zich in een meervoudige crisis die vraagt om radicale oplossingen. Eerlijke handel speelt daarin  een onmisbare rol, net zoals de duizenden Oxfam-vrijwilligers.

Het pleidooi voor eerlijke handel is onlosmakelijk verbonden is met economische rechtvaardigheid, klimaatrechtvaardigheid, en genderrechtvaardigheid. Alle handel kan pas structureel eerlijk worden wanneer er op al deze fronten ook iets verandert.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Economie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *