Krakelingenstoet is geen Carnaval maar zeker even mooi…

Volgende maand zal Geraardsbergen weer alles uit de kast halen. Op zondag 24 februari viert de Oudenbergstad opnieuw het dubbelfeest van Krakelingen en Tonnekensbrand. Klassieke elementen zoals de visjes, het brood en het vuur zijn traditiegetrouw aanwezig. De stoet neemt je mee op een tocht van religieuze, politieke en spektakel hoogdagen van de stad. Het thema dit jaar is ‘Geraardsbergse hoogdagen’, waarop de bevolking zijn zondagse kledij uit de kast haalde. En dat waren er heel wat in de 950 jaar geschiedenis. Een bal voor de elite, de geboorte van een nieuwe keizer, de naamdag van een patroonheilige, een langverwachte rede, een adelijk huwelijk of de doortocht van de Ronde van Frankrijk.

De stoet zelf start om 15.00 uur aan Hunnegem doorheen het stadscentrum (voor de gelegenheid gehuld in Krakelingen wimpels) met meer dan 1000 participanten. Programmaboekjes worden verdeeld langs het parcours. De eerste 1000 toeschouwers krijgen een Krakelingen pin. Commentatoren vind je op plaatsen met de Visit Geraardsbergen vlag. Je kan de stoet beleven vanop de tribune en een kaart winnen die toegang geeft tot de VIP zone aan de Oudenberg en de receptie in het stadhuis. Laat je gegevens achter bij één van de deelnemende handelaars van 1 tot 14 februari.

Na de Krakelingenstoet is er de Tonnekensbrand. Er wordt verzameld op de Oudenberg waar men getrakteerd wordt op warme soep. Volkskunstgroep Nele zorgt voor muziek en dans. Stipt om 20.00 uur wordt Tonnekensbrand aangestoken. Deelgemeenten en omliggende dorpen beantwoorden het vuur met Walmkebrand. Het vreugdevuur verjaagt de winter en verwelkomt de lente.

Dit bericht is geplaatst in Cultuur. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *