Korpschefs politiezones informeren agenten over EDC kaart…

Een European Disability Card is een kaart die wordt bezorgd aan mensen met een beperking, en dient als een  hulpmiddel voor mensen in nood in zijn oorspronkelijke betekenis. Het is goed dat politieagenten op de hoogte zijn van het nut van zo’n kaart, wanneer deze gebruikt wordt bij bijvoorbeeld het parkeren van hun voertuig in de bebouwde kom. Daarom vragen de initiatiefnemers dat korpschefs hun personeel ter kennis brengen, welk nut deze kaart kan en mag hebben. Het initiatief, European Disability Card, dat in 2017 gelanceerd werd door ministers Zuhal Demir en Jo Vandeurzen is reeds van begin dit jaar van kracht in Lebbeke en is een soort identiteitskaart voor mensen met een of andere beperking. Het gebruik van deze kaart, de EDC, is behandeld op het college van de Gemeente Lebbeke op maandag 28 september 2020. De European Disability Card is wettelijk erkent als middel, om zonder enige discussie kenbaar en  zichtbaar te maken,  en kan perfect gebruikt worden in diverse noodsituaties. Dit hebben van noden komt uit de Wereldgezondheidsorganisatie, die er reeds veel vroeger mee bezig was, en dit feit heeft de invoering van de Europese Gehandicapten Kaart natuurlijk vergemakkelijkt.

Via de facebook pagina ( https://www.facebook.com/EDCEuropeanDisabilityCard/  ) van o.a. enkele vrijwilligers met Lebbekenaar Pieter Paul Moens, tevens Bestuurslid N-VA Lebbeke, kregen zij veel vragen hieromtrent. Diverse politiezones ( Oostende, Veurne, Lebbeke, Ninove, Nijlen,… ) kenden deze kaart niet met zijn oorspronkelijke betekenis. Via zijn lobbygroep heeft hij verschillende mensen hierover gecontacteerd. Op 28 september gaf het College van Burgemeester en Schepenen goedkeuring om deze kaart ook uit te rollen in onze politiezone Lebbeke-Buggenhout.

Onderaan het artikel vind je de illustratie hoe ze dit in Politiezone Ninove willen invoeren, dit diende om het in onze politiezone in te voeren. Pieter Paul Moens en zijn mede-pleiters van de European Disability Card ijveren voor er voor dat deze kaart heel breed uitgerold zal worden naar de diverse nooddiensten zoals brandweer , politie en ziekenhuizen. Zij hopen dat de volgende, en huidige, regeringen in België de oorspronkelijke waarde van de kaart, inclusie, in de juiste Wetteksten en juridische betekenis herkent en instelt.

Pieter Paul Moens is verheugd dat Lebbeke hier een voortrekkersrol in opneemt. Men hoopt dat andere politiezones en andere hulpverleners hierin zullen meevolgen bij het uitrollen in hun gemeente.

Dit was de brief die raadslid Kurt Van Den Driessche, overmaakte aan zijn achterban.

Geachte,

Mag ik via deze weg vragen om alle collega’s te informeren over het bestaan van de EDC? En hoe hiermee om te gaan?

Kort:

Wat is het?
Een kaart die aantoont dat de houder ‘een’ beperking heeft. Beperkingen zijn niet altijd zichtbaar of fysiek. Deze kunnen alle vormen aannemen.
De kaart is vergelijkbaar met de mindervaliden parkeerkaart. Omdat die meestal in de auto blijft om het gebruik van een mindervaliden parkeerplaats te rechtvaardigen, is het niet altijd mogelijk om elders een beperking aan te tonen. Zeker niet als ze niet fysiek is. In tegenstelling tot de ‘parkeerkaart’ wordt de EDC trouwens ook toegekend aan mensen die wel mobiel zijn, maar een andere (niet zichtbare) beperking hebben.
Hoe hiermee omgaan als agent?
De houder heeft niet meer rechten of plichten door het bezit van de kaart dan andere burgers, maar het is een bewijs van zijn/haar beperking en een vraag om begrip voor diens beperking. Jammer genoeg laten de privacy regels (nog) niet toe te vermelden om welke beperking het gaat, maar het bezitten van de kaart zou er moeten voor zorgen om de houder minstens met respect te behandelen en de agenten er toe moeten aanzetten om de gecontroleerde persoon minstens het voordeel van de twijfel te gunnen.
Eigenlijk vragen die mensen gewoon een beetje begrip voor hun situatie en respect voor hen als persoon. Ze vragen geen voorkeursbehandeling.
Waar(voor) is de kaart bruikbaar?
De kaart is initieel bedoeld om een beperking aan te tonen bij een deelname aan evenementen (sport en cultuur), waarbij het niet zozeer de bedoeling is om kortingen toe te kennen, maar om aangepaste begeleiding en plaatsen te kunnen vragen.
Door het succes van de kaart (er zijn al een aantal partners in Ninove) wordt er naar gestreefd om het principe verder bekend te maken. In eerste instantie bij openbare diensten, zoals de politie. Later mogelijk ook bij private bedrijven.
Waarom dit bericht?

In praatgroepen van mensen met een beperking, circuleren verhalen van agenten die weinig respect toonden voor de beperking van EDC houders. Bijvoorbeeld mensen die, door hun aandoening, constant dronken lijken, ook al zijn ze dit niet. Als die persoon door die aandoening zowel evenwichtsproblemen als spraakproblemen kent, is het logisch om te denken dat de persoon wel dronken moet zijn, ook al is het tegendeel waar. Het zijn net dergelijke gevallen waar het tonen van een EDC er toe zou moeten leiden dat de controlerende agent beseft dat er mogelijk een andere reden is voor dat gedrag, dan wat in eerste instantie voor de hand lag. Mensen die een EDC tonen en ‘vluchten’ doen dat misschien ook niet om een controle te ontlopen, maar omdat ze door de stress van de controle, dringend naar toilet moeten. Mensen die naast de kwestie antwoorden maar de kaart tonen, willen niet tegenwerken, maar hebben het misschien moeilijk om uit hun woorden te raken.

Om te voorkomen dat er negatieve verhalen ontstaan over Ninoofse agenten, stuur ik u dit bericht.

Wie meer over de kaart wil weten, kan deze link gebruiken. Daar ziet u ook hoe de kaart er uit ziet. https://eudisabilitycard.be/nl/de-kaart

Mvg,

Kurt Van Den Driessche

 

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *