Kerkschatten worden op straat tentoon gezet in Lede…

De lokale bevolking leert eigen erfgoed opnieuw kennen. “In lijn met het inventarisatieproject rond roerend religieus erfgoed dat Erfgoedcel Denderland reeds in 2016 opstartte in Lede, wordt een nieuw erfgoedproject “Kerkschatten op straat” voorgesteld”, vertelt Dirk Rasschaert, schepen van cultuur. “De bedoeling van het initiatief is om per betrokken partnergemeente één uniek religieus erfgoedobject uit te lichten en op een moderne manier in de kijker te zetten,” licht Tom De Ridder, erfgoedconsulent van Erfgoedcel Denderland, toe. “We willen de lokale bevolking confronteren met een moderne interpretatie van een religieus erfgoedobject zodat ze op die manier hun eigen erfgoed (opnieuw) leren kennen. Het is ook belangrijk dat dit op een duurzame wijze gebeurt; niet iets éénmaligs.”

Kunstwerk uit cortenstaal verwijst naar mirakelschilderij.“In Lede werd gekozen voor één van de mirakelschilderijen uit de Sint-Martinuskerk  van Lede,” gaat schepen Rasschaert verder. “Dit mirakelschilderij vertelt het verhaal van de komst van het Mirakelbeeld en is er dan ook nauw mee verbonden. Een kunstwerk uit cortenstaal vormt de moderne interpretatie van dit unieke erfgoedobject. Dit kunstwerk bestaat uit vier evenwijdige panelen, die elk elementen van het schilderij weergeven. Het schilderij wordt zo als het ware uit elkaar getrokken en naar de driedimensionale wereld gebracht. De panelen staan los van elkaar. Het is het oog van de toeschouwer dat alles opnieuw samenbrengt.”

Deze realisatie kwam tot stand dankzij een constructieve samenwerking tussen de kerkfabriek Sint-Martinus, Erfgoedcel Denderland en het gemeentebestuur.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Cultuur. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *