Kansarmoedecijfer daalt in Geraardsbergen…

Armoede is geen kinderspel Persregio DenderOndanks stijgende Vlaamse trend, daalt het kansarmoedecijfer in Geraardsbergen. In 2017 scoorde Geraardsbergen 21,1% op de kansarmoede-index van Kind en Gezin. Dit wil zeggen dat de regio verpleegkundigen van Kind en Gezin de afgelopen 3 jaren (2017,2016, 2015) 21,1% van de geboortes als kansarm beoordeelde. In vergelijking met 2016 daalt dit aantal lichtjes (met 0,1%). Wat opmerkelijk is, is dat de dalende trend in Geraardsbergen ingaat tegen de Vlaamse trend, waar de kansarmoede index stijgt van 12,8% naar 13,7%. Ook in Gent (van 21,6% naar 22,8%) en in de omliggende gemeenten is de trend stijgende (Ninove van 13,4 naar 14,3%, Zottegem van 7,3 naar 9,2%, Brakel van 7,7 naar 10,3%, Herzele van 4,5 naar 6% en Aalst van 9,4 naar 10,1%).

De kansarmoedecijfers zijn een gewogen gemiddelde van de 3 afgelopen jaren. In 2015 scoorde Geraardsbergen uitzonderlijk hoog, maar sinds dat jaar dalen de jaarcijfers. Doordat dit jaar voor de laatste keer 2015 wordt meegenomen in de berekeningen, scoort Geraardsbergen nog vrij hoog, maar de dalende trend is ingezet en voor de volgende jaren wordt een verdere daling verwacht.

De komst van Huis van het Kind (sinds februari 2016) en de gecoördineerde acties rond kinderarmoede naar aanleiding van de rondetafel kinderarmoede (november 2016), hebben hun effect reeds bereikt. De specifieke acties naar kwetsbare gezinnen die Huis van het Kind sinds 2017 uitbouwt zijn: · Gezinsondersteuning: ondersteuning op maat van het gezin, voldoende om het gezin op de rails te houden. Kan kortdurend of langdurend zijn of lopen tot de meest gepaste hulpverlening is opgestart. (voor 30 gezinnen opgestart) · Schoolkosten fonds: scholen financieel ondersteunen om schoolkosten laag te houden en begeleiden om schoolkosten plan op te maken (19 scholen maakten een schoolkosten plan) · Ondersteuning van de uitbreiding van plaatsen in de kinderopvang (premie), specifiek voorbehouden voor kwetsbare gezinnen – reeds 26 nieuwe plaatsen gecreëerd.

Kinneke Baba: bijkomende sociale woningen voor gezinnen (18 bijkomende woningen in 2017) en renovatieproject voor gezinswoningen · Rechten verkenners: actief toekennen van alle mogelijke rechten waar een jong gezin recht op heeft · Uitbreiding materialen bibliotheek van de taalcoach met specifiek ondersteunend materiaal voor remediëring in kleuter- en basisonderwijs. · SAM buddy-project: vrijwilligers of studenten komen in gezinnen met de bedoeling positieve gezinsmomenten te creëren. · KOALA: groepsproces met de meest kwetsbare jonge ouders, gekoppeld aan kinderopvang. · IONA: groepsproces met de laaggeschoolde anderstalige jonge moeders met hun kinderen, gekoppeld aan een inburgeringstraject. · Traject met ervaringsdeskundige · spelotheek, ruilwinkel, infopunt (algemene werking Huis van het Kind met specifieke aandacht voor kwetsbare gezinnen).

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Economie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *