Jan De Nul, Tractebel en DEME presenteren drijvende zonnepanelen op zee: SEAVOLT©…

Belgische partners Jan De Nul, Tractebel en DEME introduceren SEAVOLT©, een nieuw merk van drijvende fotovoltaïsche (PV) technologie op zee. Deze technologie is het resultaat van gezamenlijk onderzoek en ontwikkeling, mogelijk gemaakt dankzij het combineren van de expertise van zonne-, milieu-, en offshore experten. De SEAVOLT-technologie (patent aangevraagd) kan de zware omstandigheden op zee doorstaan en intussen grote oppervlakken creëren die beschermd zijn tegen de golven. Het modulaire design laat gemakkelijke aanpassingen toe naar verschillende locaties en eisen. Voordelen omvatten onder meer de productie van lokale hernieuwbare energie en de mogelijkheid om de zonnepanelen in windmolenparken op zee te installeren (waar lokale autoriteiten ‘multi-use’ concessies toelaten). Een ander voordeel is het toevoegen van grote volumes capaciteit aan hernieuwbare energie in een relatief korte tijdspanne.

Vier jaar geleden begonnen de partners, in samenwerking met Universiteit Gent, met het onderzoeksproject MPVAQUA (Marine PV Aquaculture) gefinancierd door VLAIO binnen het frame van de Blauwe Cluster. Een concept voor een drijvend systeem op zee werd ontwikkeld samen met een eerste onderzoek naar de effecten op het ecosysteem van de zee, de integratie van aquacultuur en een financiële beoordeling. Na onderzoek in het labo zijn de partners op dit moment bezig met de ontwikkeling van een testinstallatie op zee, wat in de zomer van 2023 voor de Belgische kust gelanceerd zal worden. Tegelijkertijd gaan parallelle projecten met medewerking van KBIN van start die focus leggen op het ecosysteem, milieu en kosten-baten analyse, met de steun van het Energietransitiefonds en het federale Relanceplan.

De interesse van de PV-sector in locaties op zee komt door land-schaarste, gecombineerd de nood aan lokale productie en de grote versnelling van de energietransitie. Fotovoltaïsche technologie ontwikkelt zich sneller dan ooit: de ‘magische’ 1 TW-mijlpaal van geïnstalleerde capaciteit werd bereikt in 2022, de nood aan lokale hernieuwbare energie groeit drastisch en de compatibiliteit tussen wind- en zonne-energie wordt overal ter wereld bevestigd. Nu autoriteiten ‘multi-use’ concessies toestaan en de netwerkinfrastructuur een goed potentieel tonen voor gecombineerd gebruik, biedt de toevoeging van drijvende zonnepanelen aan bestaande en toekomstige windmolenparken op zee een kans om grote volumes extra hernieuwbare energie toe te voegen.

(Foto: JDN)

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Economie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *