Jan De Nul installeert eerste fundering voor grootste windpark van Denemarken…

Op 29 april 2025 startte Jan De Nul met de installatie van de funderingen voor het offshore windpark Thor van RWE. Het kraanschip Les Alizés installeerde de eerste van 72 funderingen voor het grootste windpark van Denemarken tot nu toe. Eens voltooid, zal het voldoende hernieuwbare energie leveren om meer dan een miljoen Deense huishoudens van stroom te voorzien. Het offshore windpark Thor van RWE zal meer dan 1 miljoen Deense huishoudens van hernieuwbare energie voorzien. Jan De Nul zal 72 monopile funderingen, erosiebestrijding, exportkabels en verbindingskabels installeren voor het windpark. Het kraanschip Les Alizés heeft de eerste fundering met succes geïnstalleerd.

Het windpark Thor van RWE zal een capaciteit hebben van meer dan 1 GW, waarmee Denemarken een belangrijke stap zet in de energietransitie. Thor zal meer dan een miljoen Deense huishoudens voorzien van hernieuwbare energie die in de Noordzee wordt geproduceerd. De 72 windturbines komen voor de westkust van Jutland, op ongeveer 22 kilometer van de kust.

Günther Fenle, Project Director Thor bij RWE: “Ons offshore windpark Thor, dat momenteel in aanbouw is, wordt het grootste windpark van Denemarken tot nu toe. De succesvolle installatie van de eerste monopile is een belangrijke mijlpaal, die dankzij de gezamenlijke inspanningen van alle betrokkenen is bereikt. Ik wil alle collega’s en leveranciers bedanken voor hun bijdrage tot nu toe.”

Jan De Nul speelt een belangrijke rol in de bouw van Thor. Naast de monopile funderingen en de erosiebestrijding zal het bedrijf ook de onderzeese kabels tussen de windturbines installeren en de exportkabels die de groene energie aan land brengen.

Philippe Hutse, CEO Offshore Energy bij Jan De Nul: “Het offshore windpark Thor van RWE is een van de belangrijkste projecten van Jan De Nul voor 2025. Dit is opnieuw een grote stap in de energietransitie en we voeren verschillende werkzaamheden uit: van de installatie van verbindings- en exportkabels tot erosiebestrijding en monopile funderingen. Voor de diverse expertisegebieden zetten we verschillende schepen uit onze vloot in.”

72 monopiles voor de productie van meer dan 1 GW hernieuwbare energie. De monopile funderingen hebben een lengte tot 100 meter en wegen tot 1.500 ton. Les Alizés haalt de funderingen op in Eemshaven, Nederland, en vaart vervolgens naar de installatielocatie voor de westkust van Jutland, nabij Thorsminde. De laatste installatie van de monopiles is gepland voor eind 2025.

Les Alizés is uitgerust met een bewegingscompenserende paalgrijper, die monopile funderingen met een diameter tot 13 meter kan installeren. Dankzij de vele unieke kenmerken, de hoge mate van redundantie en de ongeëvenaarde capaciteit op het gebied van kracht, snelheid en nauwkeurigheid, kan Jan De Nul met de paalgrijper de meest flexibele installatieoplossingen voor monopile funderingen realiseren, zelfs onder de meest uitdagende omstandigheden.

(Foto: JDN)

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *