Jan De Nul bereikt eerste mijlpaal in Guayaquil…

Het gemeentebestuur van Guayaquil (Ecuador) huldigde het voorbije weekend haar nieuw, verdiept maritiem toegangs-kanaal officieel in door het eerste Neo-Panamax-schip APL Esplanade in de haven te verwelkomen. Na negen maanden van baggerwerken bereikte Jan De Nul Group een eerste mijlpaal door de verdieping van het 95 km lange toegangskanaal naar de haven in een recordtempo af te ronden. Nu kan het onderhoud van het kanaal gedurende een periode van 24 jaar beginnen. In december 2018 ondertekenden het gemeentebestuur van Guayaquil en Jan De Nul Group een 25-jarige concessieovereenkomst op prestatiebasis voor verdiepings- en onderhoudsbaggerwerken in het 95 km lange toegangskanaal naar de haven van Guayaquil. Begin 2019 startte Jan De Nul Group de verdiepingsbaggerwerken op om een nieuwe geautoriseerde diepgang van 12,5 m te verzekeren. Vandaag kondigt Jan De Nul aan dat de autoriteiten de 12,5 m als geautoriseerde diepte hebben erkend – en deze in bijzondere omstandigheden zelfs tot 13 m hebben uitgebreid – wat de haven van Guayaquil toegankelijk maakt voor Neo-Panamax-schepen. In totaal verwijderden vier middelgrote sleephopperzuigers en de cutterzuiger Ibn Battuta ongeveer 25 miljoen m³ sedimenten in een tijdspanne van slechts negen maanden. De Ibn Battuta verwijderde de harde rotsformaties in het toegangskanaal, gekend als Los Goles.

Jan De Nul Group zal het kanaal nu onder een 25-jarig concessiecontract beheren en onderhouden. De totale investering van de verdiepings- en onderhoudsbaggerwerken zal worden gerecupereerd door het innen van een transitvergoeding. De aankomst van de reuzengrote APL Esplanade markeert een historische mijlpaal voor de Ecuadoraanse haven van Guayaquil. Het is het grootste containerschip dat ooit in Guayaquil en zelfs in heel Ecuador aangemeerd heeft. Het schip is een zogenaamd Neo-Panamax-schip en wordt gebruikt door de scheepvaartmaatschappij CMA CGM. Het is 368,62 meter lang en 52 meter breed en kan een lading van 14.000 TEU vervoeren. De lengte van het schip komt overeen met vier voetbalvelden, de hoogte met een gebouw van 15 verdiepingen.

APL Esplanade is een trendsetter langs de Pacifische kust van Zuid-Amerika, waar Neo-Panamax-schepen voortaan gebruik zullen kunnen maken van de diepere waterwegen en zo belangrijke schaalvoordelen voor lijndiensten en voor hun klanten zullen kunnen realiseren.

(Foto: Jan De Nul)

Dit bericht is geplaatst in Economie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *