Op madeinaalst.be kun je vanaf nu de jaarverslagen van de stad raadplegen van de periode 1833 tot 2008. Dat zijn 133 registers, goed voor meer dan 10 000 scans. Via het tabblad registers (waar ook de militie-, bevolkings-, burgerlijke standregisters en notulen van gemeenteraad en schepencollege in opgenomen zijn) kan je ze snel terugvinden. Deze jaarverslagen vormen een interessante bron voor lokaal historisch onderzoek. Alle aspecten van het lokale beleid worden erin toegelicht: de samenstelling van de gemeenteraad en het college van burgemeester en schepenen (CBS), informatie over de gemeentefinanciën en het personeel, over verkiezingen, bevolking, militie, openbare gezondheid, ruimtelijke ordening, onderwijs, cultuur, enzoverder…
Sinds 1836 was de publicatie van een jaarverslag een verplichting: artikel 70 van de gemeentewet van dat jaar bepaalde dat het college van burgmeester en schepenen jaarlijks een verslag moest opstellen over het ‘beheer en de toestand van de gemeentezaken’. Het oudste jaarverslag van Aalst dateert evenwel al van drie jaar vóór de verplichting. Dat eerste jaarverslag uit 1833 werd handgeschreven in het Frans opgesteld. De reeks loopt tot 2008: dat is het jaar waarin het jaarverslag voor de laatste keer op papier werd gepubliceerd.
Jammer genoeg is de collectie onvolledig en ontbreken de jaarverslagen van 1912 tot 1954, de periode van beide wereldoorlogen, inclusief het Interbellum.
Iwein De Koninck, schepen van Archief: “Naast het vergroten van de toegankelijkheid, draagt het digitaliseren ook bij aan een duurzaam behoud van de originelen. Door de documenten en foto’s online te publiceren, worden ze minder vaak gemanipuleerd, wat hun levensduur aanzienlijk verlengt.”
“Het cultureel, democratisch en historisch belang van een goed functionerend archief biedt een gigantisch interessant instrument voor elke meerwaardezoeker. Met het digitaliseren van de jaarverslagen wordt het lokale aspect extra beklemtoond: van onthaalst naar digitaalst. In de praktijk dus en voor echt en waar, ” aldus burgemeester Christoph D’Haese (N-VA).
Samen met deze jaarverslagen digitaliseerde het Aalsterse stadsarchief nog andere grote reeksen en collecties. Kaarten en plannen, een collectie persfoto’s van de periode 1970-1990, registers van de burgerlijke stand en een collectie van circa 15 000 glasnegatieven van een Aalsterse fotograaf.
Die worden later dit jaar gepresenteerd. Iets om naar uit te kijken!