Jaarlijks kerstcadeautje van de gemeente Herzele is een lawine aan belastingen volgens N-VA…

De N-VA fractie in de gemeente Herzele trekt al jaren aan de alarmbel over de financiële toestand van onze gemeente. Uit het meerjarenplan dat op de gemeenteraad van december werd besproken, blijkt nog maar eens dat de gemeente in slechte financiële papieren zit met een uitzonderlijk hoge schuldgraad. In Herzele bedraagt de schuld per inwoner maar liefst 1.827 euro. Dat is bijna 50% meer dan in de gemiddelde Vlaamse gemeente waar de schuld per inwoner slechts 1.249 euro bedraagt.

Gemeenteraadslid Timothy Desmet voorspelde het vroeger al dat de precaire financiële situatie van onze gemeente tot hoge belastingen zou leiden: “Elke goede huisvader en -moeder weet immers dat je best geen geld uitgeeft dat je nog niet hebt verdiend. Dat die schuld vroeg of laat zal moeten afbetaald worden is duidelijk en dat betekent onvermijdelijk dat er allerlei belastingen zullen worden geheven om de financiële put te delven”. “En zo geschiede het ook”, gaat Timothy verder.

“Hoewel het gemeentebestuur van Herzele vorig jaar beloofd had om de veelheid van allerlei belastingen die niet meer van deze tijd zijn te herbekijken, werden deze gewoon allemaal stilletjes verlengd. De inwoners van Herzele werden dus naar jaarlijkse traditie – op de vooravond van Kerstmis – opnieuw getrakteerd op een mooi kerstcadeau: een lawine aan belastingen!”

Het valt de N-VA daarenboven op dat het gemeentebestuur onder leiding van open VLD het vooral gemunt heeft op de lokale handelaars en ondernemers. In plaats van het ondernemen in Herzele aantrekkelijker te maken, creëren ze door het heffen van allerlei belastingen een klimaat dat ondernemen allesbehalve aanmoedigt. Langs de ene kant beweert men onze handelaars te willen ondersteunen in deze coronatijden, anderzijds moeten ze allerlei pestbelastingen blijven betalen en dat is voor de N-VA van Herzele totaal onbegrijpelijk.

“Belastingen op kapsalons, frituren, hotdog- en escargotkramen, ijskramen, discotheken – terwijl deze nauwelijks konden open gaan – belastingen voor lokale drank- en eetgelegenheden maar ook op drank- en snoepautomaten. Je kunt het zo gek niet bedenken en niemand wordt ontzien,” zegt Timothy Desmet. Landbouwers moeten tot 1.500 euro extra belastingen betalen als ze in Herzele gevestigd zijn. Private rusthuizen moeten extra belastingen betalen, terwijl dit niet geldt voor publieke rusthuizen. En alsof dat nog niet genoeg is handelaars en ondernemers ook nog eens extra belastingen betalen wanneer ze reclame willen maken voor hun producten of diensten, via een belasting op aanplakborden en een belasting op de huis-aan-huis verspreiding van drukwerken.”

“Maar ook onze burgers moeten helaas meebetalen om de financiële put van de gemeente te helpen vullen. Vaak voor diensten die tot de kerntaak van een gemeente behoren”, gaat Timothy Desmet verder, “zoals een gemeentelijke toeslag op het afleveren van trouwboekjes, paspoorten, identiteitskaarten en rijbewijzen. Zelfs voor een nieuwe pincode voor je e-ID betaal je – in deze digitale tijden – in Herzele nog steeds 5 euro extra”.

Helaas is dat alles slechts een greep uit de ellenlange lijst van belastingen. “De N-VA fractie roept de meerderheid dan ook op om de financiële toestand van de gemeente Herzele eindelijk opnieuw onder controle te proberen krijgen, de schuldgraad terug te dringen tot het gemiddelde niveau in Vlaanderen en grote kuis te houden in de resem pestbelastingen in Herzele,” aldus Timothy Desmet.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Politiek. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *