Interpretatie Sint-Anna-ten-Drieën beeld komt in straatbeeld…

Binnen het erfgoedproject ‘Kerkschatten op straat’ wordt het beeld van Sint-Anna-ten-Drieën in het Denderleeuwse straatbeeld geplaatst. Niet deze unieke kerkschat zelf uiteraard, maar wel een moderne interpretatie ervan, in de vorm van een denkspeeltuig. Dit project is een samenwerking van gemeente Denderleeuw, Erfgoedcel Denderland en de kerkfabriek Sint-Amandus. “In 2016 startte Erfgoedcel Denderland met een inventarisatieproject rond roerend religieus erfgoed in Denderleeuw. Hieruit vloeit een gloednieuw erfgoedproject ‘Kerkschatten op straat’ uit”, vertelt erfgoedschepen Jan De Nul.

“De bedoeling van het initiatief is om per betrokken partnergemeente één uniek religieus erfgoedobject uit te lichten en op een moderne manier in de kijker te zetten”, licht Tom De Ridder, erfgoedconsulent van Erfgoedcel Denderland, toe. “We willen de lokale bevolking confronteren met een moderne interpretatie van een religieus erfgoedobject zodat ze op die manier hun eigen erfgoed (opnieuw) leren kennen. Het is ook belangrijk dat dit op een duurzame wijze gebeurt; niet iets éénmalig. In Denderleeuw werd gekozen voor het Sint-Anna ten Drieënbeeld uit de Sint-Amanduskerk van Denderleeuw”, gaat schepen Jan De Nul verder. “Deze beeldengroep omvat Jezus, Maria en de heilige Anna. Dit beeld kent een rijke geschiedenis en kan terecht uniek genoemd worden. Ook de link tussen de kerkfabriek Sint-Amandus Denderleeuw en het Hof ter Leeuwe werd verwerkt: er wordt een denkspeeltuig gemaakt, als moderne interpretatie van dit unieke erfgoedobject.”

Op het einde van de zomer is het denkspeeltuig afgewerkt en wordt het in het Denderleeuwse straatbeeld geplaatst”, vertelt Marnick Vaeyens, schepen van Groenbeleid. “Er wordt gekozen voor een symbolische plaats, dichtbij de plek waar het oorspronkelijke beeld wordt bewaard. Daarom krijgt het erfgoedbeeld een plek in het grasveld voor het administratief centrum, letterlijk in het zicht van de Sint-Amanduskerk. Een infobord met de nodige informatie zorgt voor een link tussen de moderne interpretatie en het originele beeld”, legt De Nul uit. “Deze realisatie komt tot stand dankzij een constructieve samenwerking tussen de kerkfabriek Sint-Amandus, Erfgoedcel Denderland en het gemeentebestuur.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *