Intergemeentelijke samenwerking tussen Erpe-Mere, Sint-Lievens-Houtem en Lede om de site Putbos opnieuw een toekomst te geven…

Recentelijk kwam de gemeente Lede terug op haar voornemen om de site Putbos in Oordegem/Papegem gedeeltelijk aan te kopen. Ondanks een herschatting, de mogelijke gespreide betaling en de kosteloze overdracht van de piste en de kantine, bleek de aankoopsom van €720.000,- voor het atletiekgedeelte te hoog gegrepen voor Lede. De geschatte kostprijs voor het domein is 2.586.000 euro, waarbij de kosteloze overdracht van de atletiekpiste aan de gemeente behouden blijft. Een moeilijkheid voor elke private investeerder. De afdelingen van open VLD Sint-Lievens-Houtem, Erpe-Mere en open Lede stellen een intergemeentelijke samenwerking voor om het domein gezamenlijk aan te kopen en het gigantisch potentieel van de site maximaal te benutten.

Zij zien meerdere pluspunten, waaronder een gedeelde kost kan haalbaar zijn voor de drie gemeenten samen. Zowel de aankoopsom als de kost voor de instandhoudingswerken en het onderhoud, worden dan gedeeld door de gemeenten. Hierbij kan ook gerekend worden op extra steun rekenen vanuit de Vlaamse regering. – Qua bereikbaarheid ligt de site bijna nagenoeg op het punt waar de drie gemeenten aan elkaar grenzen en is ze dus vlot te bereiken vanuit elke gemeente. – De site met een totale oppervlakte van 7,5 ha herbergt een mooi potentieel aan sportaccommodatie waarvan het aanbod in de drie gemeenten momenteel klein is. Niet alleen is er de atletiekinfrastructuur, maar er zijn ook sportvelden, grasvelden, petanque pleinen, beachvolleyterreinen, een finse piste, overnachtingsmogelijkheden, een sporthal met fitnesszaal en squashzalen, leslokalen, vergaderlokalen, een keuken en refter, bergruimtes, mountainbikeroutes, een parking en ruimte om in de toekomst nieuwe opportuniteiten aan te snijden.

De site zou, complementair met de private markt, een thuishaven kunnen worden voor sportdisciplines waarvoor momenteel minder plaats beschikbaar is. Faciliteiten voor G-sport en revalidatie kunnen een plaats krijgen op het domein en ook scholen zouden van deze site gebruik kunnen maken. – De impact op de omgeving is bovendien minimaal. Extra natuurwaarde kan toegevoegd worden aan het bestaande natuurgebied ‘Papegembos’ en langs de Wellebeek.

“Doordat deze 3 gemeenten hun krachten bundelen, zorgen we voor een ruim aanbod aan sporten in onze directe omgeving”, aldus Ive Callaert (open VLD Erpe-Mere). De liberalen zijn sinds corona nog meer dan reeds het geval, overtuigd dat investeren in sport, beweging en de gezondheid van onze inwoners, een goede besteding is van gemeenschapsgeld. “We beseffen zeer goed dat dit een financiële weerslag zal hebben op de budgetten van onze gemeenten, maar mits een goede langetermijn-visie lijkt ons dit een haalbare piste”, zegt Lothar Van Santen (open VLD Sint-Lievens-Houtem). “We stellen de gemeenteraden voor dat er een intergemeentelijke werkgroep wordt opgericht die alle noodzakelijke gegevens bundelt en bv samen met SOLVA een plan van aanpak uitwerkt”, klinkt het bij Stijn Wille (open Lede). “Een noodzaak om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen en de site opnieuw een toekomst te geven”.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Politiek. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *