Infoborden in Wellemeersen officieel onthuld…

Natuurpunt en Lokaal Bestuur Denderleeuw plaatsen zes nieuwe infoborden in de Wellemeersen. Op de borden vindt de bezoeker informatie over het natuurgebied en de wandelpaden in de Wellemeersen. Het is een eerste stap naar de start van het herinrichtingsplan. Er komen infoborden aan de toegang tot De Wellemeersen in de Wijmenierlaan, Rodestraat, Wellemeersenstraat, Zavelputstraat en aan de tunnel in Erembodegem. “In overleg met ons lokaal bestuur heeft Natuurpunt Denderleeuw nieuwe infoborden gemaakt voor de Wellemeersen. De oude borden waren namelijk dringend aan vervanging toe”, zegt schepen Jan De Nul, bevoegd voor Toerisme.

De nieuwe borden komen er in aanloop naar het herinrichtingsproject voor de Wellemeersen. “Doelstelling van het herinrichtingsproject is onder meer om extra aandacht te schenken aan het natuur-educatieve luik over het natuurgebied. Op deze nieuwe infoborden aan de vijf toegangswegen van het gebied wordt nu al informatie over de fauna en flora van De Wellemeersen gegeven en vindt de bezoeker ook een plannetje met de wandelpaden doorheen het natuurgebied”, aldus klimaatschepen Andy Depetter.

Twee jaar geleden gaf de Vlaamse overheid groen licht voor de uitvoering van de natuurinrichtingswerken in het projectgebied Wellemeersen en omgeving Oude Dender. “Deze werken zullen zowel de natuur, het landschap als de recreatie ten goede komen”, legt Joost Mertens, voorzitter van Natuurpunt Denderleeuw, uit.

“In het natuurinrichtingsproject staan herstel en ontwikkeling van natuur centraal. Het hele gebied van de Wellemeersen en omgeving ging de laatste decennia achteruit op het vlak van Europese natuurwaarden door de oncontroleerbare waterhuishouding. Het is dan ook de bedoeling om een ecologisch gunstig waterbeheer te krijgen in het gebied. Door de aanpasbare waterpeilen blijven specifieke groeiplaatsen van dotterbloem, waterviolier of moesdistel behouden. Het is ook mogelijk om water langer op te houden in drogere periodes, zodat een geschikt biotoop voor kuikens van weide- en moerasvogels ontstaat. Ook kan het projectgebied bij grote overstromingen van de Dender dienst doen als bufferzone.”

 

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *