Inbraakcijfers in 2022/2023 in Haaltert gedaald met 10%…

Uit navraag van de inbraakcijfers blijkt dat er in politiezone Denderleeuw/Haaltert sprake is van een sterke daling van de inbraken In de periode 1 november 2018 tot 28 februari 2019 kenden de cijfers voor inbraken in gebouwen nog een triest hoogtepunt van 38 gevallen. In de periode 1 november 2022 tot 28 februari 2023 zijn er dat 12. Toen in het najaar van 2022, in volle energiecrisis, werd aangekondigd dat de straatverlichting ’s nachts zou gedoofd worden om het energieverbruik te verminderen, klonken bevreesde stemmen dat de criminaliteit zou stijgen in het donker. Maar met de gedaalde cijfers kunnen we al voorzichtig besluiten dat er geen negatief effect is van het doven van de verlichting. Al moeten we ook rekening houden met de strenge coronamaatregelen van de jaren ervoor en ook met toevalligheden die de cijfers beïnvloeden.

Een mogelijke verklaring van de dalende cijfers is de toename van het aantal mobiele camera’s op straat. Maar ook de verhoogde waakzaamheid bij de politie en de burgers, door de goed werkende buurtinformatienetwerken (BIN’s), werpt zijn vruchten af. “De politiezone Denderleeuw/Haaltert en beide lokale besturen blijven inzetten op meer veiligheid, met gerichte investeringen en een weldoordacht veiligheidsbeleid zoals camerabewaking en snelheidsmetingen,” zegt burgemeester Veerle Baeyens (N-VA).

Voor Haaltert wordt nog een nieuw dossier ingediend voor de aankoop van vaste camera’s in 2023. Daarnaast werd geïnvesteerd in mobiele veiligheidsborden. We hebben met onze veiligheidsdienst ,de gemeenschapswachten en de politie de laatste jaren ook sterk ingezet op de BIN-werking, de toepassing van het GAS-reglement en een gerichtere wijkwerking.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *