In Oordegem willen ze opnieuw een geldautomaat…

Sinds juni 2022 is er geen Bancontact meer te zien in Oordegem. Het ontbreken van een geldautomaat is problematisch, niet alleen voor ouderen, mensen met een beperking, of voor wie minder mobiel is. Maar voor iedereen is het moeilijk. De dichtstbijzijnde geldautomaat voor mensen van Oordegem bevindt zich op 7 km, dat is 14 km heen en terug. En dat geldt niet alleen voor Oordegem. Ook inwoners van de gemeenten Impe, Smetlede, Erondegem, Vlierzele en Massemen maakten gebruik van de Bancontact in Oordegem. Een cashloze maatschappij is nog ver weg. Iedereen heeft in meer of mindere mate cash nodig, en vooral oudere – en dus minder mobiele mensen – zweren nog bij cash in huis en op zak. Ook de plaatselijke middenstand  is voorstander voor cash betalingen.

Daarom werd door André Janssens uit Oordegem een petitie opgestart die reeds door 520 mensen werd ondertekend. Maar we hebben er meer nodig. De bedoeling is om druk uit te oefenen via de gemeente  om een bankautomaat te krijgen in Oordegem. In eerste instantie  en ook onze eerste denkpiste. Om druk te zetten (ook via de gemeente) op Batopin om opnieuw een geldautomaat te installeren in Oordegem. Batopin is een samenwerkingsakkoord tussen de 4 grootste banken om een nieuw netwerk van cashpunten te voorzien.

In tweede instantie op  het samenwerkingsakkoord van tussen 5 kleinere banken (van de AXA, Argenta , Crelan  ,B-Post en DVK) met als doel meer te kunnen besparen. Die banken  hebben al in 2019  de handen in elkaar hebben geslagen,  via de jont venture met de naam JOFICO om een dienstverleningsovereenkomst te sluiten inzake de installatie, de werking  en het onderhoud van hun geldautomaten. Dat die banken, niet langer hun eigen geldautomaten zullen bezitten, maar hun toestellen in de  alliantie steken en een servicecontract afsluiten voor het gebruik en het onderhoud ervan. Met deze geldautomaten, zou er niet enkel cash geld worden afgehaald  en cash geld gestort, de pincode veranderen, maar ook overschrijvingen kunnen uitvoeren, wat voor de ouderen en mensen die thuis  geen pc hebben, een supplementair voordeel zou zijn.

In derde instantie  verwijzen wij naar de “7de beheerscontract (Belgisch staatsblad 05-09-2022)  met B-post en de Federale regering  voor een periode van 2022  tot 2026 . We vragen dan ook dat de gemeente Lede met Bpost  contact zou opnemen. Dat de gemeente Lede  verzoekt aan Bpost om hier in Oordegem (gemeente waar 5% van de bevolking geen toegang heeft tot een geldautomaat binnen een straal van  5 Km) een  bijkomende biljettenautomaat te installeren, te verzekeren  op een alternatieve plaats  die door de gemeente ter beschikking dient gesteld.

In het verleden zijn er reeds succesvolle initiatieven geweest, zoals b.v.b.. in Koksijde,  waar er geen geldautomaat meer was in St-Idesbald. De vraag is dus aan iedereen die een geldautomaat wil in Oordegem om de petitie te tekenen. Dat kan online via deze link: https://www.petities.com/oordegem_zonder_bankcontact_vraag_een_cashpunt_in_oordegem Of contacteer André Janssens, Beekstraat 29, 9340 Oordegem op het nummer 0473 55 61 09 – omsteker@msn.com  om de hand ingevulde  petitie te ondertekenen.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *