In Lede wordt de straatverlichting binnenkort gedoofd…

Het Lokaal bestuur maakt al meerdere jaren werk van energiebesparende maatregelen en investeringen. Omwille van de energiecrisis steekt ons bestuur een tandje bij om de energiekosten zo laag mogelijk te houden. Eén belangrijke pijler daarvan is de aanpak rond de openbare verlichting. Het bestuur heeft beslist om vanaf 14 november tussen 23.00 uur ’s avonds en 05.00 uur ’s ochtends de openbare verlichting te doven – met uitzondering van vrijdag- en zaterdagnacht. Op gewestwegen blijft de verlichting ‘s nachts branden. De brandprogramma’s van de interactieve verlichting (25%) worden van op afstand aangepast. Voor de rest van ons verlichtingspark moet Fluvius de nodige aanpassingen uitvoeren in de verschillende stuurpunten (cabines) vooraleer er kan gedoofd worden. Deze aanpassingen verlopen in 6 fasen.

Wat verandert er concreet? Voor 23.00 uur en na 05.00 uur wijzigt er niets. Op momenten dat kinderen en jongeren naar school gaan en op spitsmomenten voor woon-werkverkeer zal de openbare verlichting branden zoals je dit gewoon bent. Vanaf 14 november stellen we nieuwe brandprogramma’s in. Dan wordt op alle wegen (gemeente en gewest)  de openbare verlichting op vrijdag- en zaterdagnacht 50% gedimd. Op zondagnacht en op weekdagen wordt de verlichting langs gemeentewegen gedoofd tussen 23.00 en 05.00 uur. Langs gewestwegen wordt er gedimd tot 30%.

Om de niet-interactieve verlichting te kunnen doven, moet Fluvius aanpassingen uitvoeren in 113 stuurpunten. Dit verloopt gefaseerd. Fase 1 zal tegen eind 2022 afgewerkt zijn. De andere fasen volgen in de loop van 2023. Mijn straat is na 23.00 uur deels verlicht en deels onverlicht, hoe komt dit? De aanpassing in de verschillende stuurpunten verloopt gefaseerd –  in functie van het verbruikte vermogen per stuurpunt. Fluvius pakt de cabines met de hoogste verbruiken eerst aan.

In sommige straten aanpalend aan de gewestwegen N442 en N9 wordt de verlichting niet gedoofd, hoe komt dit? De verschillende lichtpunten zijn niet individueel te bedienen, maar zitten gegroepeerd in clusters. Op de gewestwegen blijft de openbare verlichting branden tussen 23.00 en 05.00 uur – dat is een beslissing van de minister. De lichtpunten van de aanpalende straten die ‘vasthangen’ aan die van een de gewestweg blijven dus ook branden. Door de tijdspanne waarin de openbare verlichting brandt aan te passen, daalt het elektriciteitsverbruik en verminderen we de uitstoot van broeikasgassen. Deze beslissing brengt dus zowel een positieve impact op het milieu (kleinere CO2-uitstoot, minder lichtpollutie …) en een aanzienlijke daling van de energiekosten met zich mee.

Op plaatsen waar de openbare verlichting al langere tijd wordt gedoofd, werd vastgesteld dat er geen toename is van het aantal inbraken. Onderzoek wijst uit dat het doven van de openbare verlichting autobestuurders trager doet rijden en geen negatieve invloed heeft op de verkeersveiligheid. Ze zien tegenliggers beter aankomen. In samenspraak met de politiezone Erpe-Mere/Lede worden de inbraakcijfers en het aantal verkeersongevallen uiteraard nauw opgevolgd.

 

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *